#

На Київщині зросла кількість вакансій у 2019-му році

01.01.2020 11:52
На Київщині зросла кількість вакансій у 2019-му році
Фото з мережі Інтернет

Облуправління статистики зауважує, що роботи в Київській області стало більше в 2019-му році, однак роботодавці потребують кваліфікованих працівників

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу Київського обласного управління статистики.

2019-й рік - для кожного був різний, кожному приніс щось своє. Київщині ж він, серед іншого приніс і збільшення кількості жителів, Обласне управління статистики підрахувало, зокрема, що за січень-жовтень (наявні опубліковані дані – остаточні підсумки за рік ще підбиваються) населення Київської області зросло на 9068 осіб, і становило 1777 тис. осіб. Статистики зауважують, що основна причина збільшення чисельності населення – міграційні процеси.

Зазвичай люди мігрують у пошуках кращого життя, яке залежить від краще оплачуваної роботи. От і їдуть поближче до столиці. І якщо в низці сіл української глибинки з роботою ще сутужно, то на Київщині, як свідчать статистичні дані, є куди прикласти свої сили.

Красномовний показник цього – рівень безробіття. А він у цілому по області зменшився і на кінець жовтня становив 0,9% працездатних людей. Кількість зареєстрованих безробітних становив 10 тис. осіб. Притому офіційна статистика спростовує твердження про те, що на селі незайнятих менше.  Що в міській, що в сільській місцевостях цей рівень був однаковий та складав 0,9%.

А ось кількість вакансій зросла. На кінець жовтня 2019р. роботодавці потребували 7,3 тис. працівників, а це на 6,9% більше,  ніж у жовтні минулого року.

Найбільше заявок на працівників надали роботодавці Білоцерківського району – 1432 вакансії, найменше — у Сквирському та Тетіївському районах – по 35 вакансій.

Загалом по області навантаження зареєстрованих безробітних у Держслужбі зайнятості на одне вільне робоче місце становило 1 особу, тобто кожен безробітний міг отримати роботу. Однак у розрізі районів не все так просто. Зокрема, якщо у Вишгородському районі зафіксовано істотний дефіцит працівників – навантаження на одне робоче місце – 1 особа, то Тетіївському районі робота була ще в «дефіциті» – на одну вакансію могло претендувати до 10 осіб.

До речі, молоді до 35 років серед зареєстрованих безробітних не так багато 34,6%. Вочевидь, вік і життєва активність дає їм можливість швидше працевлаштуватися, ніж представникам старшого покоління.  Також серед загальної кількостіі безробітних 59,6%, складали жінки.

Звичайно ж, нікуди не поділась проблема минулих років – дисонанс між потребою ринку праці й пропозицією. Так, серед 54,9% безробітних, які шукали роботу через Держслужбу зайнятості, раніше були службовцями, 35,3% – робітниками, а 9,8% – люди без професії або такі, хто раніще працював на роботі, яка не потребує спеціальної підготовки.

А ось запити роботодавців трохи інші. Службовці – не в пріоритеті серед роботодавців. Як і робітники без фахової підготовки. «За професійними групами найбільший попит на робочу силу спостерігався на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (21,8% від кількості вакансій на кінець жовтня 2019р.). Найменшим був попит на технічних службовців (3,1%)», зауважують статистики.

За даними статистики, середньомісячна номінальна зарплата штатних працівників  у січні–вересні 2019р. збільшилась порівняно з таким же минулого року на 21,5% і становила 10685 грн.

Втім, не кожному так пощастило.

"Зберігалася значна диференціація розмірів заробітної плати за видами економічної діяльності. Найбільш оплачуваними в економіці області були працівники складського господарства та допоміжної діяльності у сфері транспорту, фінансової та страхової діяльності, в промисловості – з виробництва комп’ютерів, електронної та оптичної продукції, виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, заробітна плата яких перевищила середній показник по області в 1,7– 2,9 раза", - зауважує обласне управління статистики.

Також нагадаємо, що станом на 1 листопада чисельність населення Київської області становить 1 мільйон 778 тисяч жителів, з яких 62% мешкає у містах та селищах міського типу, а 38% – у сільській місцевості.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: