#

На саркофазі Чорнобильської АЕС засяяв величезний прапор України (ФОТО)

24.08.2020 19:20
На саркофазі Чорнобильської АЕС засяяв величезний прапор України (ФОТО)
Фото з місця події

Учора вночі, 23 серпня, до Дня прапора України та Дня Незалежності проєкт ARTEFACT зробив світлову інсталяцію державного прапора на об’єкті "Арка", що є найбільшою рухомою спорудою у світі, зведеною над зруйнованим реактором 4-го енергоблоку

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Facebook.

За підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, ДСП "Чорнобильська АЕС" та ДП "Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження", митці проєкту ARTEFACT цією інсталяцією привітали країну зі святами.

Окрім прапора України, на знак подяки та поваги на Арці засяяли також прапори більше 40 країн-донорів та країн-вкладників фонду "Укриття" , що брали участь у зведені НБК. Це масивна металева конструкція висотою 110 метрів та завдовжки 165 метрів.

Масштабні світлові інсталяції з’явились не лише на НБК, але і на інших спорудах Зони Відчуження: оглядовому колесі у Прип’яті та Градирні. Серія унікальних фото- та відеоматеріалів, що зробили митці, стане частиною нової віртуальної виставки ARTEFACT: CHOrnobyl, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду, яку вже у жовтні цього року презентують у Мадриді на міжнародному медіа-арт фестивалі MADATAC.

Проєкт ARTEFACT за допомогою сучасного медіа-мистецтва не перший раз привертає увагу до Чорнобиля з метою переосмислення його як національної травми та формування нового сучасного сприйняття цієї аварії в Україні та світі, розглядаючи його не лише як найбільшу техногенну, а ще як інформаційну та соціальну катастрофу, в наслідках якої ми живемо сьогодні.

Наразі над створенням нової міжнародної виставки про Чорнобиль працює понад 100 митців у арт-резиденції ARTEFACT, за підтримки Українського Культурного Фонду, щоб уже в жовтні кожен з будь-якого куточку світу зміг відвідати виставку віртуально – з власного комп’ютера та навіть зі смартфона. Однак, для повноцінного занурення організатори рекомендують використовувати VR-шоломи, бо виставка буде містити сучасні техніки медіа-арту з AR та VR технологіями.

Майбутня виставка ARTEFACT: CHOrnobyl x MADATAC  – це більше, ніж просто нагадування про 35-ті роковини. Це обговорення зі світом актуальних на сьогодні проблем екології, фейків, замовчування та маніпуляцій мовою сучасного медіа-мистецтва на прикладі катастрофи Чорнобиля, в наслідках якої ми живемо останні 34 роки. Саме мова сучасного медіа-мистецтва здатна зацікавити молоде покоління, бути зрозумілою світу, продемонструвати актуальність та нові технології українського мистецтва на шляху переосмислення власного минулого та вивести українську культуру у світовий дискурс.

Проєкт реалізується за підтримки та сприяння Українського Культурного Фонду,  Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного музею "Чорнобиль", МГО Європейський Інститут Чорнобиля та МОО "Центр ПРИПЯТЬ.ком"

Нагадаємо, що на Чорнобильській АЕС в машинному залі почала працювати установка, яка чистить металеві вироби від радіації.


Читати "Моя Київщина" у Facebook