#

На Чорнобильській АЕС працює установка, яка чистить метал від радіації

12.08.2020 16:10
На Чорнобильській АЕС працює установка, яка чистить метал від радіації
Фото з мережі Інтернет

На Чорнобильській АЕС в машинному залі почала працювати установка, яка чистить металеві вибори від радіації

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Faсebook.

Установка призначена для очищення поверхонь демонтованого обладнання струменем стисненого повітря і сталевого дробу та використовуватиметься для мінімізації кількості радіоактивних відходів на ЧАЕС та зменшення кількості зон для зберігання радіоактивних відходів.

Система - це такий бокс, що розділений на чисту та брудну зони (до і після дезактивації відповідно), де фрагменти піддаються дробоструменевому очищенню шляхом подачі повітря та дробу під великим тиском. Цим знімається верхній шар і матеріал очищується від радіоактивного забруднення, - коментує роботу установки начальник цеху зняття з експлуатації ДСП "Чорнобильська АЕС" Олександр Тітарчук.

Варто зазначити, що сьогодні це - найсучасніша технологія в порівнянні з піскоструменевим очищенням. На відміну від піскоструменевої дезактивації, в основі процесу лежить готовий продукт - металевий дріб, який не вимагає особливого температурного режиму (підігріву). Також, такий спосіб значно мінімізує вторинні радіоактивні відходи під час дезактивації. Завдяки цьому підприємство економить бюджетні кошти та повертає метал у народне господарство.

Нагадаємо, що у зоні відчуження з метою оперативного виявлення та ліквідації можливих лісових пожеж здійснюється посилене патрулювання лісових масивів та водно-болотних угідь.

Читати "Моя Київщина" у Telegram