#

Нацгвардієць розказав, як елітний російський десант провалив операцію під Гостомелем

05.06.2022 15:00
Нацгвардієць розказав, як елітний російський десант провалив операцію під Гостомелем
Фото з місця події

Головний старшина бригади швидкого реагування НГУ розповів, як проходили бої за Аеродром "Антонов" у Гостомелі у перші дні повномасштабного російського вторгнення в Україну

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на ютуб-канал "Української правди".

У день початку війни селище Гостомель під Києвом стало однією з перших і основних цілей рашистів. Гостомельський аеропорт мав стати плацдармом для швидкого переміщення російських військ, а захоплення стратегічних шляхів мало відкрити шлях до Києва.

На штурм Гостомеля були відправлені російські елітні десантники на 35-ти гелікоптерах. За селище не один день йшли жорстокі бої. Українські військові дали гідну відсіч окупантам і не пустили їх до столиці.

Перша крилата ракета вдарила по Гостомелю зранку 24 лютого. Через кілька годин розпочався штурм аеропорту та військової частини Національної гвардії України, розташованої в місті.

Головний старшина бригади швидкого реагування НГУ пригадує:

35 гелікоптерів противника заходили з напрямку водосховища на нас. Ми прийняли бій з ними. Результатом цього бою був вдало посаджений КА-52 "Алігатор". У зв’язку з боями був пошкоджений ангар з "Мрією", також праворуч, ви бачите, пошкоджений ангар з "Русланом". Ліворуч цієї літної смуги – там бойовий гелікоптер теж знайшов свій притулок. Був вдало посаджений нашими бійцями МІ-24 – це теж бойовий гелікоптер.

Також боєць детально розповів про хронологію боїв з окупантами. Зазначається, основу ротно-тактичних гвардійців складали воїни-строковики – молоді, але професійно підготовлені.

Гвардійці разом із підрозділом ЗСУ застосували артилерію по скупченню живої сили противника, що десантувалась з уцілілих гелікоптерів. Також вони завдали масованого артилерійського удару по злітно-посадковій смузі аеропорту. За даними української розвідки в аеропорту Гостомеля ворог планував висадити десант із технікою з використанням військово-транспортних літаків Іл-76. Але українські захисники летовища не дали змогу реалізувати цей план.

Захист Гостомельського летовища у перші дні війни став ключовим епізодом оборони Києва. Українські захисники стримали цей наступ і зруйнували мрії окупантів про швидке захоплення столиці та всієї України

Нагадаємо, що у звіті Міністерства Великої Британії, який вийшов 26 травня, вказали, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну повітряно-десантні війська Росії зробили декілька тактичних провалів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook