#

Напередодні новорічних свят на Київщині посилять контроль за охороною лісів

12.12.2021 13:39
Напередодні новорічних свят на Київщині посилять контроль за охороною лісів
Фото з мережі Інтернет

У період новорічних свят у Київській області посилять контроль за лісами

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Вечірній Київ".

Державна екологічна інспекція Столичного округу спільно з Київським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, а також з поліцією Київщини затвердила графік проведення операції "Новорічна ялинка". Вона передбачає рейдові заходи щодо охорони хвойних дерев і виявлення незаконних вирубок у лісах.

Зокрема, екоінспектори контролюватимуть перевезення, заготівлю та продаж ялинок і сосен. Особливу увагу приділять територіям селекційних плантацій, ділянкам особливо цінних хвойних порід, заповідникам, а також лісам, які примикають до населених пунктів. Також, заходи з виявлення правопорушників проводитимуться у місцях продажу новорічних дерев.

Екоінспектори нагадують киянам, що підприємці, які продають новорічні ялинки, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, а також дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою. Крім того, на зрізі кожного дерева має бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Штраф за незаконну виробку хвойних дерев у межах міста та інших населених пунктів, становить від 1152 до 1852 гривень (залежно від розміру дерева).

Для "ялинкових браконьєрів", які промишляють у лісах, передбачене кримінальне покарання. Так, за незаконну вирубку зелених насаджень, що заподіяло істоту шкоду, загрожує від 17 000 до 25 500 гривень штрафу або арешт терміном до шести місяців.

Крім того, порушникам доведеться відшкодувати заподіяні збитки, розмір яких у грудні-січні збільшується в чотири рази (у містах і селах) та у три рази (поза межами населених пунктів).

Нагадаємо, що 10 грудня рятувальники Київської області відпрацювали нормативи із спеціальної фізичної підготовки.

Читати "Моя Київщина" у Facebook