#

Нардеп-мажоритарник від Київщини з комітету по освіті "зайнявся" СБУ

23.06.2021 11:55
Нардеп-мажоритарник від Київщини з комітету по освіті "зайнявся" СБУ
Валерій Колюх

Народний депутат України від фракції "Слуга народу" Валерій Колюх заявив, що СБУ потребує реформ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Апостроф".

Депутат є членом Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій головою підкомітету з питань науки та інновацій з 2019 року.

Нардеп вважає, що реформа СБУ, безумовно, - назріле, а подекуди й перезріле питання. Він цілковито підтримує підхід, за яким з функцій СБУ повністю забирається "економіка. Про це постійно говорить наш президент. Економічними злочинами вже має займатись новостворене Бюро економічної безпеки. СБУ ж має бути цілковито занурена в проблематику національної безпеки, тим паче, що викликів у цій сфері у нашої країни безліч. Тобто головний функціонал СБУ - це контррозвідувальна та антитерористична діяльність. Поряд з цим є низка проблемних моментів, які необхідно врахувати до остаточного голосування за відповідний законопроект.

По-перше, скорочення штату СБУ з 27 до 17 тисяч є не надто виправданим, адже з одного боку,  буде необхідно сплатити цим 10 тисячам співробітників доволі великі виплати, які, залежно від займаної посади, можуть складати сотні тисяч гривень, а в масштабах держави мова йде про суму в декілька мільярдів гривень. Це вимоги закону, які не можна обійти. Логічним є питання: де взяти ці кошти? 

Також Колюх вважає питання демілітаризації дуже дискусійним, адже військовий проходить службу та керується у своїй діяльності статутами, військовою дисципліною та присягою, а не цивільними нормативно-правовими актами, як державний службовець. Понад те, логічно, щоб служба, яка займається контррозвідувальною та антитерористичною діяльністю, була саме військовою, а не просто державною. Різниця насправді доволі суттєва, та й боротися зі зрадниками буде в рази складніше. 

По-третє, зауважив нардеп, предметом серйозної дискусії має стати питання про збереження за СБУ права досудового слідства за певною категорією статей, але лише тих, які мають відношення до контррозвідувальної діяльності. Це пов’язано з бюрократичними проблемами в нашій державі, коли будуть можливості серйозно обмежувати оперативність роботи СБУ. В умовах війни це може призвести до катастрофи. Без цього функціонал СБУ щодо швидкого виявлення та розробки спецслужб іноземних держав буде вкрай обмежений.

У підсумку депутат зазначив, що реформа СБУ не має перетворюватись на сліпе наслідування закордонного досвіду, навіть якщо мова йде про такі спецслужби як Моссад, ЦРУ, чи МІ-5. 

Нагадаємо, що Валерій Колюх розповів про потрапляння в "обойму" президента Зеленського, особливості виборчої кампанії на окрузі та роботу депутата Верховної Ради.


Читати "Моя Київщина" у Telegram