#

Нардеп розповів про автономну інноваційну електростанцію в Ірпені (ФОТО)

13.02.2023 09:30
Нардеп розповів про автономну інноваційну електростанцію в Ірпені (ФОТО)
Фото з місця події

На початку лютого в Ірпені було встановлено автономну інноваційну електростанцію завдяки якій школи, дитсадки, медустанови та інші об'єкти критичної інфраструктури міста матимуть безперебійне світлопостачання і тепло

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Проєкт був реалізований за координації голови енергетичного комітету парламенту Андрія Геруса австрійською компанією INNIO та авторизованим дистриб'ютором її газопоршневих електростанцій Jenbacher компанією ТОВ "КТС Інжиніринг" спільно з Ірпінською міською радою та за сприяння народного депутата України Олександра Горобця.

Як працює електростанція, чому саме в Ірпені і скільки коштував проєкт, "Моя Київщина" поцікавилась у Олександра Горобця, який безпосередньо займався його реалізацією. Як відомо, в його 95 округ входить місто Ірпінь, крім того, він працює в Комітеті з питань енергетики та ЖКП. Депутат зазначив:

Мова йде про газопоршневу контейнерну електростанцію Jenbacher від австрійської компанії INNIO. Її потужність складає 1 МВт, і цього вистачає для живлення котельні, що забезпечує теплом 70% міста, а також для забезпечення електроенергією об'єктів критичної інфраструктури - станція забезпечує потреби лікарні, школи та міської адміністрації. Вартість проєкту – 26 мільйонів гривень, але завдяки перемовинам української влади з австрійською компанією INNIO, її дистриб'ютором в Україні – KTS Engineering – та особисто президентом INNIO Олафом Берлієном, громада міста-героя Ірпеня отримала електростанцію абсолютно безкоштовно.

Принцип роботи станції аналогічний звичайному бензиновому або дизельному генератору – вона виробляє електроенергію, спалюючи газ. Відмінність полягає в тому, що станцію не потрібно заправляти, як генератор - вона підключається до газорозподільчої мережі міста, щоб безперервно мати доступ до палива та, відповідно, так само безперервно працювати. Олександр Горобець каже:

По-перше, Київщина – один із найпроблемніших регіонів в плані енергопостачання, а якщо казати про Ірпінь, то місто ще й постраждало внаслідок російського наступу та окупації на початку повномасштабного вторгнення. По-друге, 1 МВт – це, умовно, 200-500 побутових споживачів електроенергії, в залежності від часу доби. Тобто для живлення житлових будинків використовувати станцію було б надто дорого і неефективно.

Тому шукали варіант, де встановлення цієї електростанції принесе максимальну користь. Котельня, яка забезпечує теплом 70% міста Ірпінь, стала ключовим аргументом – потужності в 1 МВт як раз достатньо для її живлення, а залишку вистачає для забезпечення електроенергією об'єктів критичної інфраструктури, зокрема місцевої лікарні. Депутат підсумував:

Я дуже вдячний нашим партнерам із Австрії, тому що їх допомога істотно покращила ситуацію в місті та дозволила забезпечити тисячі людей теплом в цю складну зиму.

Зауважимо, у майбутньому в Україні планується створити мережу таких малих електростанцій потужністю від кількох сотень кіловат до десятків мегават. Це зменшить навантаження на енергосистему країни, яку зараз намагається зруйнувати ворог.

Нагадаємо, що Ірпінь виграв грант від НЕФКО на ремонт об’єктів теплопостачання, водопостачання та водовідведення.


Читати "Моя Київщина" у Facebook