#

"Наш край" вимагає від влади припинити звинувачувати вчителів у власних помилках

18.09.2021 10:49
"Наш край" вимагає від влади припинити звинувачувати вчителів у власних помилках
Віталій Лисак

Голосні обіцянки уряду виконати власні цілі з вакцинації населення вкотре провалилися, вважають у "Нашому краї"


Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Тепер же, прикриваючи власні помилки, влада робить винними та крайніми у закритті шкіл педагогів. Про це заявив депутат від "Нашого краю" у Гребінківській селищній раді  Віталій Лисак:

Вчителів, з подачі уряду, звинувачують у тому, що начебто на дистанційне навчання доведеться перейти через їхнє небажання вакцинуватися. Але звинувачувати їх в цьому, як мінімум, лицемірно. Україна ледь спромоглася вакцинувати 10% населення, а колективний імунітет починає працювати на рівні 60-70%. У школи ходитимуть діти, яких взагалі не вакцинують, та які контактують зі своїми невакцинованими батьками. Тобто вимога вакцинувати 80% вчителів лише порушує права педагогів, у яких і без того надзвичайно низька мотивація, але не гарантує жодної безпеки.

13 вересня Україна  фактично зайшла у "жовтий" рівень епідемічної небезпеки і, за словами депутата,  це одразу мало наслідки для шкіл та вчителів у кількох областях. Депутат підкреслив:

Скажімо, у  Сумській та Чернігівській областях, через переведення в "жовту" карантинну зону, більшість шкіл і дитячих садків закривають на карантин і переходять на дистанційне навчання. І після затвердження підвищеного рівня епіднебезпеки, вчителів стали фактично примушувати до вакцинації. Їх шантажують позбавленням надбавок і навіть звільненнями. Ми всі чули заяви про "ПЦР-тести за власний рахунок" ледь не щотижня. А не хотіли б урядовці та чиновники за власний рахунок організувати достойну кампанію вакцинації найкращими вакцинами для вчителів?

Віталій Лисак висловив упевненість, що значно ефективнішим було б намагання уряду забезпечити високий рівень вакцинації українців загалом, як це зробили в розвинених країнах і, що дало б можливість говорити про колективний імунітет:

Головна причина проваленої вакцинації в Україні — відсутність фахових та державницьких підходів з боку уряду. Замість підтримки медицини в країні відбувається її знищення. На порозі нової хвилі пандемії влада закриває інфекційні відділення, витрачає ковідний фонд на "Великий асфальт" замість охорони здоров’я. Цілком зрозуміло, чому уряд вибрав саме таку лінію поведінки. Дистанційне навчання викреслює необхідність виправляти провал у підготовці до опалювального сезону в навчальних закладах. Навіщо опалювати пусті приміщення?

Він наголосив, що "Наш край" закликає владу суттєво пришвидшити темпи вакцинації та активніше проводити роз’яснювальну роботу серед населення про її необхідність. А також припинити будь-які "цькування" вчителів та не перекладати на них відповідальність за рішення про перехід на дистанційне навчання:

Вчителів необхідно додатково мотивувати вакцинуватися, даючи їм за це надбавки чи премії, але залишити право вибору. Інакше ситуація переросте у протистояння між батьками та освітянами.

Нагадаємо, що у селі Чайки, що на Богуславщині, за підтримки політичної партії "Наш край" відбувся турнір з пляжного волейболу, який зібрав гравців-аматорів з усієї області


Читати "Моя Київщина" у Telegram