#

"Наш край": Замість розвитку власної промисловості уряд нарощує імпорт та заохочує трудову міграцію

15.02.2022 18:17
"Наш край": Замість розвитку власної промисловості уряд нарощує імпорт та заохочує трудову міграцію
Віталій Лисак

Депутат від партії "Наш край" у Гребінківській селищній раді Віталій Лисак заявив, що замість того, щоб стимулювати український експорт, імпортозаміщення і розвивати власну промисловість, уряд реалізує великі інфраструктурні проєкти, якими стимулює імпорт будматеріалів, техніки і робочої сили

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

За даними Держкомстату, промислове виробництво у 2021 році збільшилося на 1,1%. Та попри, на перший погляд, позитивну динаміку, приводів радіти немає. По-перше, обсяги промислового виробництва у 2021 році досягли рівня 2016 року та мінус 18% до 2013 року. По-друге, навіть це мізерне зростання має нестійку тенденцію: у другому півріччі минулого року 3 місяці спостерігалося зростання, а 3 місяці – падіння.

За словами депутата, політика держави в сфері промислового виробництва не вселяє надії на якесь суттєве зростання показників у найближчі роки. Віталій Лисак додав:

Замість того, щоб зосередитися на імпортозаміщенні, стимулюванні експорту, розвитку індустріальних парків тощо, уряд закатує гроші в асфальт у рамках Великого будівництва. Ці великі державні проєкти дають мінімальну користь економіці, оскільки в них задіяні у великих обсягах імпортні будматеріали, зокрема, бітум, імпортна техніка, іноземні робітники.

При цьому він додає, що в таких умовах швидкими темпами зростає трудова міграція. І на тлі подальшої деіндустріалізації, зупинки та закриття промислових підприємств через високі ціни на енергоносії трудова міграція продовжиться.

Віталій Лисак зауважив:

За даними Нацбанку, у 2021 року від українських заробітчан до України надійшло $15 млрд. Це абсолютний рекорд за всю історію незалежної України. Однак додана вартість у цьому разі створюється поза українською економікою і ті $15 млрд надходжень від заробітчан могли б перетворитися на додаткові $70-80 млрд ВВП, якби українські громадяни працювали не за кордоном, а в Україні.

"Наш край" закликає уряд зупинити згортання промислового виробництва в Україні, що тягне за собою подальше падіння економіки, зубожіння населення, трудову міграцію. У партії вважають за необхідне:

  • розробити та затвердити конкретний перелік заходів щодо реалізації економічної політики, спрямованої на імпортозаміщення, стимулювання експорту, розвиток індустріальних парків, широке застосування локалізації тощо;
  • сприяти забезпеченню українських підприємств енергоносіями за адекватними цінами, наприклад, через дотації, пільгові кредити, як це практикується в інших країнах (Болгарія, Чехія, Італія, Португалія).

Нагадаємо, що у місті Богуслав за ініціативи політичної партії "Наш край" пройшов  хокейний турнір серед аматорів, приурочений до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення військ з Афганістану.

Читати "Моя Київщина" у Facebook