#

Наступ на свободу слова: у Верховній Раді почали обмежувати роботу журналістів

30.11.2019 14:47
Наступ на свободу слова: у Верховній Раді почали обмежувати роботу журналістів
Фото з мережі Інтернет

Учора, 29 листопада, голова комітету Верховної Ради з енергетики і ЖКГ Андрій Герус провів засідання з імпорту електроенергії з Росії, заборонивши доступ ЗМІ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина» з посиланням на "Апостроф».

"Не встигли пролунати фрази" Слуга Народу "про те, що ЗМІ публікують багато зайвого, і ось результат - провідні телеканали і наше скромне видання не пускають на засідання Комітету з питань енергетики та ЖКГ", - відзначили на своїй сторінці в Facebook журналісти провідного галузевого видання ExPro Electricity.

"У мене 28 років журналістського досвіду. Бачив різне. Але жодного разу не стикався з тим, що б Комітет Верховної Ради з енергетики і ЖКГ почав проходити під грифом секретно. Спочатку його несподівано призначили на 18:00 п'ятниці, тоді раптово поміняли локацію проведення, а тоді взагалі вирішили не пускати зайвих. тобто журналістів. Але мова йде не про державні секрети. Перед другим читанням розглядається законопроект 2233, який закріплює дозвіл на імпорт російської електроенергії. Уже зараз потік електроенергії з Росії, яку позво лила "правка Геруса", поставив на коліна національну вугільну галузь, теплову генерацію, атомне. Тепер законом буде, по суті, закріплений розворот курсу України, і проведення реінтеграції енергосистеми з російської, і неможлива інтеграції з європейською. Але у мене питання в іншому. При чому тут журналісти? Через дві години, все одно все, що було на комітеті, піде в ефір. Члени комітету від опозиції вийдуть до преси і розкажуть як все було. І все стане "секретом Полішенеля". Втім забув. "Слуги народу" з того покоління, де вже не вивчали в школі твори з такими героями", - обурився Сиволап.

ExPro Electricity з посиланням на учасників засідання передає, що комітет з питань енергетики прийняв поправки в 2233, за якими виключається імпорт за двосторонніми договорами з Росії, але залишається напрямок Білорусі. Рішення прийнято більшістю "Слуги народу". Голосування в Раді планується в середу. Про це повідомила депутат Іванна Кліпмуш-Цинцадзе.

Варто зазначити, що 22 листопада міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що Кабінет міністрів України зацікавлений в імпорті електроенергії, буде проводитися на Білоруської АЕС.

"Електроенергія серед пріоритетних питань. В лютому повинна запрацювати Білоруська АЕС і може бути надлишок електроенергії, в якій ми зацікавлені", - заявив міністр.

Раніше українські експерти відзначали, що поки в Білорусі немає надлишкової електроенергії для постачання в Україну, зате фактично здійснюється транзит російської. Профіцит електроенергії виникне після добудови Білоруської АЕС, яку будує російська компанія "Атомбудекспорт", що входить в держкорпорацію "Росатом". 20 листопада на першому блоці станції були початі передпускові операції, стан його готовності становив 97%. На другому блоці станції ведеться монтаж основного обладнання.

Будівництву Білоруської АЕС (БелАЕС) спираються країни Прибалтики. Литва заявляє, що Мінськ не схильний дотримуватися міжнародних вимог у сфері ядерної енергетики. Сейм оголосив БелАЕС загрозою національній безпеці і прийняв закон, що забороняє купівлю та експортний пропуск її електроенергії через литовські електромережі. Вільнюс шукає союзників такого рішення на двосторонньому рівні і в рамках ЄС. Литва насамперед сподівається на солідарність сусідній Польщі та інших країн Балтії. Польща заявила, що готова підтримати Литву.

28 листопада у час офіційного візиту до Литви президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна розгляне питання, піднімається Литвою, про відмову від закупівлі електроенергії, виробленої Білоруської атомною електростанцією (БелАЕС).

Також нагадаємо, що Бориспільська прокуратура направила до суду справу секретаря міськради Ярослава Годунка, якому інкримінують хуліганство.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: