#

Науковці можуть істотно зменшити рівень радіації у Чорнобильській зоні за п’ять років

06.12.2021 08:41
Науковці можуть істотно зменшити рівень радіації у Чорнобильській зоні за п’ять років
У Чорнобилі може знизитися рівень радіації

Науковцям вдалося зменшити концентрацію радіоактивних частинок у ґрунті та повітрі на частині території Чорнобильської зони

Про це повідомляє інформаційний центр "Моя Київщина" з покликанням на "Букви".

Таких результатів досягли швейцарська компанія у співпраці з українським Державним спеціалізованим підприємством Ecocentre, що відповідає за радіаційний та екологічний моніторинг у Чорнобильській зоні відчуження. До слова, іноземний партнер зосереджується на виробництві та комерціалізації стійких технологічних рішень для навколишнього середовища Exlterra (Excellence for Earth).

У повідомленні зазначено, що технологія під назвою Nucleus Separation Passive System (NSPS) була випробувана на території площею 1 га в період із листопада 2019 року по вересень 2020 року, а наприкінці експерименту рівень радіаційного забруднення ґрунту був знижений на 37%, а повітря – на 47%.

Науковці говорять, що необхідно 24 тисячі років для зменшення радіоактивного забруднення природнім шляхом, а з новою технологією Exlterra цей період можна буде скоротити до 5 років.

Генеральний директор ДП "Екоцентр" Сергій Кірєєв зауважив:

Ці результати чудові. Вперше за 35 років така технологія змогла настільки значно знизити рівень радіоактивності в ґрунті та повітрі. Це реальна надія для всього району.

Технологія NSPS використовує концепції фізики елементарних частинок та ядерної енергії без використання хімічних речовин або шкідливих для навколишнього середовища матеріалів для подолання серйозного радіаційного забруднення та прискорення розкладання радіоактивних елементів.

Нагадаємо, що Кабмін  вирішив надати Чорнобильському заповіднику частину коштів, які мали піти на розвиток громад, що знаходяться біля АЕС.

Читати "Моя Київщина" у Facebook