#

Обухівський район став лідером вартості квадратного метра в котеджних містечках під Києвом (ФОТО)

07.01.2022 18:00
Обухівський район став лідером вартості квадратного метра в котеджних містечках під Києвом (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Обухівський район став рекордсменом підвищення вартості квадратного метра

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "ZAGORODNA.COM".

За даними порталу середня вартість 1 кв м у котеджних містечках Київської області станом на 1 січня 2022 року склала 25 753 грн, що дорожче на 4 619 грн, або на 22,27% порівняно з початком року.

Найбільшою популярністю у забудовників та покупців котеджної нерухомості користуються райони, наближені до Києва. Це відстань – до 10-12 км. Напрямки: правий берег, Вишгородський район, Ірпінь, Буча, Обухівський та Одеський напрямки.

За словами директора консалтингової компанії "РеалЕкспо" та керівника порталу www.zagorodna.com Віктора Коваленка, ситуація на ринку заміської нерухомості під Києвом помітно покращилася з початком епідемії коронавірусу і продовжує покращуватися. Коронавірус спровокував зростання попиту на оренду та купівлю житла за містом, а попит – зростання цін.

Лідером вартості квадратного метра в котеджних містечках під Києвом є Обухівський район. Середня вартість квадратного метра у котеджних селищах Обухівського району станом на 1 січня 2022 року складає 49 965 грн, що на 9 777 грн або 24,32% більше, ніж на початку року. На середню вартість вплинула поява нових елітних містечок із високою ціною на старті, а також готові непродані елітні містечка з високою ціною впливають на середню вартість "квадрату".

Обухівський район минулого року став рекордсменом підвищення вартості квадратного метра.

На другому місці за цінами в котеджних селищах Київської області йде Вишгородський район із вартістю "квадрату" 35 144 грн, що на 4 431 грн або на 14,42% більше, ніж на початку року. На середню вартість вплинула поява трьох нових елітних містечок у Лебедівці з високою ціною на старті.

На третє місце за вартістю житла у котеджних містечках Київського регіону вийшов Києво-Святошинський район із вартістю 24 861 грн/кв м. "Квадрат" тут виріс на 5 845 грн порівняно із січнем 2021 року (+30,73%). На середню вартість вплинула поява котеджних містечок із високою ціною на старті.

Максимальна вартість квадратного метра дорівнює 99 019 грн у КМ "Сонячна долина", розташованому у селі Романків Обухівського району.

Віктор Коваленко прогнозує подальше невелике зниження вартості в котеджних містечках на 3-7% до кінця року.

Тут є кілька причин:

  • висока конкуренція серед забудовників заміської нерухомості у містах-мільйонниках та їх передмістях;
  • зниження реальних доходів українців;
  • відсутність іпотечного кредитування на первинці у сегменті заміської нерухомості; зниження платоспроможного попиту;
  • зміцнення гривні.

Щодо тривалих прогнозів, то Віктор Коваленко вважає, що в 2022 році темпи зростання цін у котеджних містечках сповільняться. Наступного року собівартість будівництва не зростатиме так сильно, сповільниться інфляція, а також насититься частина нинішнього попиту на домоволодіння у котеджних містечках.

Нагадаємо, що голова Київської обласної організації партії "Наш край" Анатолій Присяжнюк поінформував, що партія проводить новорічну акцію #Наш_Край_оберігає.




Читати "Моя Київщина" у Telegram