#

Олігарх Жеваго бореться за повернення контролю над активами у Білій Церкві

27.11.2022 15:00
Олігарх Жеваго бореться за повернення контролю над активами у Білій Церкві
Костянтин Жеваго

Олігарха-втікача Костянтина Жеваго підозрюють в ухиленні від сплати податків на 10 мільярдів гривень

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Апостроф"

Стало відомо, що Бюро економічної безпеки України проводить обшуки на двох гірничо-збагачувальних комбінатах (ГЗК), керівництво яких підозрюється в ухиленні від сплати податків на 10 мільярдів гривень. У повідомленні написано:

Ці ГЗК та ще десяток товариств належать до групи пов’язаних суб’єктів господарювання. Їхнім єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших олігархів України, який фактично знаходиться у Князівстві Монако.

Хоча правоохоронні органи не називають імен фігурантів, журналісти "Апострофа" мають неофіційні підтвердження того, що тут йдеться про Костантина Жеваго.

Також відомо, що Костянтин Жеваго хоче повернути контроль над підприємством з виробництва автомобільних шин "Росава", розташованим у Білій Церкві. Наразі юристи мільярдера намагаються реалізувати схеми, які допоможуть повернути його активи.

З "Росавою" тісно пов’язана Білоцерківська ТЕЦ, яка забезпечує електричною та тепловою енергією це підприємство, а також частину міста Біла Церква. Костянтин Жеваго втратив контроль і над ТЕЦ, бо вона була майновим поручителем перед НБУ за зобов'язаннями збанкрутілого банку "Фінанси та Кредит".

Видання "Апостроф" пише, що олігарх намагається повернути контроль над Білоцерківською ТЕЦ, вдаючись до різноманітних маніпуляцій.

Таким чином, наявність боргів у банку "Фінанси та Кредит", заводу "Росава" і Білоцерківська ТЕЦ  стала підставою для судових позовів проти Костянтина Жеваго. Також у 2019 році ДБР відкрило кримінальне провадження щодо можливої причетності Жеваго до розкрадання 2,5 мільярда гривень із банку "Фінанси та Кредит". Згодом олігарха оголосили в міжнародний розшук через його систематичні неявки на допити.

Читати "Моя Київщина" у Facebook