#

Парламент планує спростити процедуру формування територіальних громад

11.10.2019 08:55
Парламент планує спростити процедуру формування територіальних громад
Фото з мережі Інтернет

У середу, 9 жовтня, Комітет з питань місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ВРУ прийняти законопроект, який спростив би процедуру затвердження перспективних планів формування територіальних громад

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сайт "Децентралізація".

У разі прийняття законопроекту, об'єднані громади створюватимуться виключно за перспективним планом який розроблятиметься обласною державною адміністрацією і затверджуватиметься Кабінетом Міністрів. Але процедура більше не передбачатиме етапу схвалення перспективних планів обласними радами.

"Більшість депутатів обласних рад завжди були конструктивно налаштовані на створення якісних перспективних планів. І ми вдячні їм. Там, де це вдавалося краще, швидко з’являлися можливості для створення спроможних громад, які своїм прикладом надихали і підштовхували до дій інших, а отже – рухали реформу в цілому", - прокоментував рішення Комітету заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода.

Також В’ячеслав додав, що після п’яти років об’єднання на перспективній мапі громад усе ще є білі плями. Серед причин назвав відсутність політичних компромісів на рівні регіонів. Проте заступник міністра вважає, що в таких рішеннях потрібно більше прагматичності.

"Ми не усуваємо представників органів місцевого самоврядування від формування спроможних громад, бо до створенням перспективних планів будуть залучені профільні асоціації, які представляють інтереси ОМС всіх рівнів", - зазначив він.

За інформацією Негоди, протягом 2015-2019 років перспективними планами вдалося покрити 87% території України. При цьому, в Одеській області перспективний план охоплює лише 40% території, в Київській – 54%, Вінницькій – 76%, Черкаській – 75% території. Закарпатська область схвалила перспективний план лише декілька тижнів тому і ще не встигла подати його на розгляд до Кабміну.

Нагадаємо, що протягом вересня чотири мажоритарники від Київської області не з’явились у парламенті на понад половину засідань.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: