#

Пенсії після індексації зростуть на копійки, які нівелює інфляція, – "Наш край"

17.11.2021 15:20
Пенсії після індексації зростуть на копійки, які нівелює інфляція, – "Наш край"
Віталій Лисак

З 1 грудня відбудеться перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, і такими чином мінімальна пенсія зросте з 1854 до 1934 гривень

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина", несуттєво підвищаться і доплати за понаднормовий стаж та мінімальна пенсія для пенсіонерів, старших за 65 років. Таке збільшення виплат відбудеться лише номінально, адже всі ці індексації пенсій з’їдає висока інфляція. На цьому зі свого боку наголосив депутат від партії "Наш край" у Гребінківській селищній раді Віталій Лисак.

Депутат зауважив:

У жовтні річна інфляція склала 10,9%: ціни на продукти харчування зросли на 14%, а тарифи на житлово-комунальні послуги – майже на 19%. Таким чином, темпи зростання цін та тарифів майже вдвічі випереджають темпи індексації пенсій, тобто купівельна спроможність пенсій продовжує знижуватись, а пенсіонери стають ще біднішими.

Водночас він зауважив, що покращення ситуації не варто очікувати і наступного року. Адже відповідно до проєкту держбюджету на 2022 рік, уряд планує залишити соціальні стандарти на такому ж мізерному рівні, передбачивши їх індексацію на 8,2% протягом року.

Віталій Лисак сказав:

По суті, влада планує консервацію бідності. Прожитковий мінімум, закладений у проєкті держбюджету-2022, так і залишиться вдвічі нижчим за фактичний прожитковий мінімум, що розраховується Міністерством соціальної політики. Індексація і без того мізерного прожиткового мінімуму буде нижчою за фактичну інфляцію, тобто реальна купівельна спроможність найбідніших верств населення ще більше знизиться.

Щоб не допустити подальшого зростання бідності, "Наш край" закликає провести у 2021 році індексацію пенсій та інших соціальних стандартів на фактичний рівень інфляції (який вже перевищує розмір індексації, а рік ще не закінчився). Також у 2022 році уряд має підвищити прожитковий мінімум, до якого прив’язані всі соціальні стандарти, в тому числі мінімальна пенсія, до фактичного прожиткового мінімуму – тобто вдвічі.

Нагадаємо, що Київська обласна організація політичної партії "Наш край" провела підсумкові збори за участю представників місцевих партосередків та депутатів в місцевих радах різних рівнів.

Читати "Моя Київщина" у Telegram