#

Перевірка МХП: Зеленський перегляне дотації для мільярдера Косюка

18.07.2019 12:17
Перевірка МХП: Зеленський перегляне дотації для мільярдера Косюка
Володимир Зеленський

Стало відомо, що президент України Володимир Зеленський доручив перевірити доцільність виплати дотацій "Миронівському хлібопродукту" Юрія Косюка

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Главком".

Під час засідання Національної ради з питань антикорупційної політики Володимир Зеленський висловив зацікавлення статками мільярдера Юрія Косюка, який у 2014 році займав посаду заступника голови Адміністрації президента Порошенка.

"Одному з найбільших агрохолдингів "Миронівському хлібопродукту" із державного бюджету виділено майже 2,5 млрд грн дотацій. Так це називається – дотації", - повідомив Зеленський. На його думку, МХП не потребує державної підтримки, бо має надприбутки, а також щорічно виплачував величезні дивіденди акціонерам.

"Я хотів би звернутись до наших правоохоронних і антикорупційних органів, давайте перевіримо, якщо ми можемо, суму цієї "бюджетної допомоги" і суму дивідендів, а тоді порівняємо. Може, однакові цифри отримаємо", - сказав Зеленський. У 2017 році МХП отримав 6,4 млрд грн ($230 млн) прибутку. У тому ж році підприємства холдингу МХП отримали рекордну суму дотацій — 1,4 млрд гривень, або приблизно 35% від загальної суми державної підтримки аграрної галузі.

Власник МХП вважає це правильним, тому що його компанія сплатила найбільше податків — 4,2 млрд грн, вона єдина в списку найбільших платників податків країни. При цьому крім дотацій в 2017 році МХП отримало 3,3 млрд грн відшкодування експортного ПДВ. Це перевищує те, що сплатив холдинг Косюка як податок до бюджету.

У березні 2018 року Рада директорів агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" схвалила виплату проміжних дивідендів акціонерам у розмірі приблизно 2,2 млрд грн ($80 млн). Таким чином, за 2017 рік МХП виплатив власникам дивідендів більше, ніж отримав дотацій від держави. А за 2018 рік "Миронівський хлібопродукт" отримав чистий прибуток у розмірі $128 мільйонів, що майже вдвічі менше, ніж за 2017 рік.

Нагадаємо, що в нардепи України в 93 окрузі балотується "права рука" олігарха Юрія Косюка – Олександр Жукотанський , що не тільки керує його заводом, а й вирішує усі поточні справи в районі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: