#

Переяслав-Хмельницька лікарня стала опорним закладом госпітального округу

17.02.2020 08:51
Переяслав-Хмельницька лікарня стала опорним закладом госпітального округу
фото з мережі Інтернет

Переяслав-Хмельницька ЦРЛ увійшла до переліку опорних закладів госпітального округу в Київській області – що це означатиме

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на "Переяслав. City".

Це базовий заклад, де надаватимуть максимальний перелік медичної допомоги. Така лікарня працює цілодобово. Для цього вона має все необхідне медичне оснащення та достатню кількістю фахівців.

Такий статус на період до 2023 року отримали загалом 13 лікарень Київщини. Це визначено в рішенні уряду від 15 січня 2020 року. Це рішення, до речі, є важливим і для того, щоб лікарня могла успішно  розпочати другий етап медичної реформи, яка стартує вже 1 квітня.

Коли хворого у будь-який час доби госпіталізують в опорну лікарню з комплексною проблемою, то там йому мають поставити точний діагноз і надати необхідну допомогу.

Опорні лікарні надаватимуть порівняно більший обсяг медичної допомоги та стаціонарного лікування, зокрема, і пріоритетний пакет: інсульт, інфаркт, неонатологія, пологи та амбулаторно діагностичні дослідження.

Після контрактування з Національною службою здоров’я ці послуги оплачуватимуться додатково за підвищеним тарифом за кожен пролікований випадок.

Рішення про їх формування почали ухвалювати років три тому. Таким чином систематизували мережу медичних закладів вторинної допомоги. У Київській області тоді визначили чотири госпітальні округи. Переяслав та район увійшли до складу Лівобережного. Була створена госпітальна рада.

Базовими закладами цього округу, які претендували на статус багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування (ЛІЛ) першого чи другого рівнів, планувалися Броварська й Бориспільська ЦРЛ, а Переяславська та Яготинська лікарні по суті суперничали за такий статус.

Для цього потрібно було мати відповідний рівень функціональної потужності: кваліфікований персонал та матеріально-технічну базу. Перевагу Переяславська лікарня отримала ще й завдяки розміщенню на її території станції екстреної допомоги.

Одна область — один округ.

Після зміни влади новий уряд продовжив впроваджувати головну концепцію розпочатої медреформи, але з деякими змінами. Зокрема, постановою кабміну від 27 листопада 2019 року запроваджено новий порядок формування госпітальних округів: одна область — один округ.

При цьому зберегли принцип фізичної доступності для пацієнта — доїзд до опорної лікарні за 60 хвилин. Незмінним є й  навантаження на заклад: для ЛІЛ І рівня забезпечити допомогу 120 тис осіб, для ЛІЛ ІІ рівня — не менше як 200 тис осіб.

Нагадаємо, що на Вишгородщині відкрилася виставка "Афганістан – без права на забуття.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: