#

Поки корупціонери наживаються на закупах для ЗСУ волонтерів "пресують" кримінальними справами (ФОТО, ВІДЕО)

29.01.2024 18:20
Поки корупціонери наживаються на закупах для ЗСУ волонтерів "пресують" кримінальними справами (ФОТО, ВІДЕО)
Фото з місця події

Допомагаючи наблизити перемогу можна потрапити в халепу із перспективою провести у в’язниці до 12 років 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

З початком повномасштабного вторгнення росії  майже кожен українець долучився до оборони країни. Хтось пішов до лав ЗСУ,  хтось стоїть на економічному фронті, хтось долучився  до волонтерської діяльності. 

За майже два роки війни усім  зрозуміло, що волонтери роблять величезний вклад у перемогу і є потужною підтримкою для наших воїнів. Про те, допомагаючи наблизити перемогу можна потрапити в халепу з перспективою провести у в’язниці до 12 років, як це сталося з Олександром, підприємцем та волонтером з Білоцерківщини.

То ж з точки зору здорового глузду все добре. Тероборонівці отримали форму, держава податки до бюджету. Договір виконано і всі задоволені. Але в прокуратурі так не вважають. Послухаємо, які ж претензії пред’являють Олександру служителі Феміди.

Начебто все логічно, але є одне але. До моменту відкриття провадження протягом 9 місяців замовник жодних претензій не висував, хоча згідно договору постачальник мав за власний рахунок замінити неякісну, чи непридатну форму.

Тому наступне логічне питання - якщо до цього часу не було жодних претензій щодо невідповідної якості чи неможливості використання, то звідки виникла сама думка, що однострій неякісний і необхідно провести експертизу?Саме на це питання, задане судом, прокурор виразної відповіді не надав. Хтось з військових сказав слідчим. Хто, кому – не відомо, оскільки письмових свідчень цього "хтось" у справі судячи з усього немає, бо їх не знайшли в матеріалах ані адвокати, ані головуючий суддя. Наступне велике питання виникає до самої експертизи.

Виходячи з озвучених матеріалів експерти "Держспоживслужби"  не проводячи дослідження матеріалу, з якого пошита форма, а лише оглянувши візуально, роблять висновок що вона не придатна до використання через невідповідність технічним умовам. Але ж всім відомо, що на той час форму закуповували волонтери та й самі бійці власним коштом. Напевне більшість тих одностроїв не відповідають техумовам, але чи є вони від цього непридатними для користування?

Звідси ще одне питання – хто винен і кого покарали працівники відповідних органів за те, що в країні яка з 2014 року воює з росією не знайшлося необхідної кількості форми, аби забезпечити бійців? Про те відповіді на це питання ми навряд чи почуємо, бо це, вочевидь,  слуг Закону зовсім не цікавить.

В ті тяжкі часи держава не могла забезпечити формою у необхідних кількостях, тому військові обрали те, що їм підходить для виконання завдань і не думали, відповідає воно якимось техумовам чи ні. І з такими аргументами, вочевидь керуючись завданням  знайти, або логічніше сказати призначити крайнього, прокуратура просить для Олександра запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

На засіданні були присутні  волонтери і навіть колишній голова конституційного суду, який підтверджуючи свій намір взяти Олександра на поруки вщент розніс аргументи прокурора. Тому рішення суду не стало сюрпризом для присутніх – суд відмовив прокурору у його клопотанні, натомість обрав більш м’який запобіжний захід. Поспілкувавшись поза камерою з іншими волонтерами з’ясувалося, що це не поодинокий випадок.

Служителі Феміди регулярно порушують кримінальні справи проти волонтерів, аби вочевидь відбити назавжди бажання допомагати воїнам. Адже саме волонтери надають адресну допомогу – конкретним воїнам та підрозділам. А це у свою чергу зводить на нівець будь-яку корупційну складову і можливість заробити на цьому хоч копійку. Можливо саме це і не влаштовує деяких можновладців.

Варто лише згадати ідею про заборону передачі автівок у конкретні підрозділи. Схоже на те, що саме волонтерський рух заважає комусь з чиновників наживатися на війні, заробляючи на закупах для збройних сил мільйонні, якщо не більші, статки. Але служителі Феміди починають цікавитись такими ділками лише тоді, коли виникне скандал у публічному просторі. І це не дивно, адже набагато простіше зробити цапом відбувайла звичайну людину, яка щиро допомагає наближати перемогу, ніж намагатися притягти до відповідальності якогось високопосадовця.

Нагадаємо, що залякування журналістів: в СБУ заявили про непричетність до нападу на квартиру Юрія Ніколова.



Читати "Моя Київщина" у Telegram