#

Поліцейські Київщини нагадали про адміністративну відповідальність за спалювання сухостою

30.03.2021 12:50
Поліцейські Київщини нагадали про адміністративну відповідальність за спалювання сухостою
Фото з мережі Інтернет

Правоохоронці Київської області нагадали громадянам про шкоду від спалювання сухої трави та відповідну адміністративну відповідальність за скоєне

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "Поліція Київської області" у Facebook.

Щороку восени та навесні правоохоронці фіксують велику кількість адміністративних правопорушень за фактами паління листя, сухої трави та інших рослинних решток.

Спалювання сухої рослинності завдає непоправної шкоди довкіллю, створює загрозливі умови для живих істот, які мешкають у траві.  Під час спалювання у повітря вивільняються небезпечні, речовини, які є дуже шкідливими для здоров’я людини.

Відповідальність за спалювання сухостою передбачена ст. 77-1  (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн), на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн).

Статтею 152 Кримінального процесуального кодексу України (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) передбачено стягнення штрафів у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн), а на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

У деяких випадках за такі дії передбачена кримінальна відповідальність. Згідно зі  ст. 245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України покарання передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Поліція Київщини закликає громадян бути відповідальними, не порушувати законодавство та дотримуватися простих правил пожежної безпеки аби не завдавати шкоди природі та людям.

Нагадаємо, що на Київщині на одній з торгових точок виявлені факти зберігання, реалізації тютюну для паління кальяну без марок акцизного податку встановленого зразка та без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: