#

Посадовець Бучанської міськради Шаправський прокоментував заяву благодійника Мирончука

10.08.2022 13:50
Посадовець Бучанської міськради Шаправський прокоментував заяву благодійника Мирончука
Тарас Шаправський

Секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський опублікував відповідь у своєму дописі у Facebook на звинувачення благодійника Мирончука

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Тараса Шаправського у Facebook.

Посадовець Шаправський заявив, що земельна ділянка комунальної власності, яка розташована в місті Буча на вулиці Лісовій, 1-А, площею понад 2 га (поблизу тенісного клубу "КАМПА"), на якій згідно з Генеральим планом міста Буча передбачено будівництво дитячого садочку та зеленої зони (скверу), знову перебуває під загрозою багатоквартирної забудови.

Це та сама ділянка, яку зусиллями громади, Бучанської міської ради, судових та правоохоронних органів повернуто до комунальної власності і передано в постійне користування КП "Бучазеленбуд", зупинивши незаконне будівництво. 

Однак, за словами Шаправського, забудовник ТОВ "Комфорт ЛТД", ОК "ЖБК КАМПА-ПАРК" у змові з державним реєстратором Сквирської міської ради за допомогою "реєстраційного рейдерства" та відверто шахрайських дій вирішили повернути право на користування землею громади для її подальшої забудови.

Так, 11 лютого 2022 року державний реєстратор Сквирської міської ради Київської області зареєстрував право власності на об’єкт незавершеного будівництва – багатоквартирний житловий будинок за адресою: місто Буча, вулиця Лісова, 1-А з відсотком готовності – 12%.

Він додав:

Більше того, у подальшому незаконно зареєстрований об᾽єкт незавершеного будівництва ‒ "Багатоквартирний житловий будинок" на вулиці Лісова, 1-а, у місті Буча було передано в іпотеку згідно з договором від 26.05.2022  № 1803, укладеного між ОК "ЖБК "Кампа-Парк" та Мирончуком Антоном Анатолійовичем, як вид забезпечення виконання основного зобов'язання за договором позики від 26.05.2022 № 1802 на суму 90 000,00 грн.

Чиновник запевняє, що вказані рішення державного реєстратора і приватного нотаріуса є відверто незаконними, оскільки:

  • державний реєстратор здійснив реєстрацію права власності на об’єкт незавершеного будівництва за ТОВ "Комфорт ЛТД" та ОК "ЖБК "Кампа-Парк" без документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою на вулиці Лісовій, 1-А, оскільки договір оренди було припинено ще у 2020 році. Указане є грубим порушенням вимог абз. 2 ч. 12 та п. 68 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 (далі – Порядок № 1127);
  • забудовник не мав дозвільних документів на початок будівництва, зокрема повідомлення про початок виконання будівельних робіт, а реєстрація незавершеного будівництва без наявності в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва запису є незаконною (п. 2) ч. 1 ст. 271 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень");
  • документи, які подані державному реєстратору для вчинення реєстраційних дій мають ознаки підробки, зокрема технічний паспорт на об᾽єкт незавершеного будівництва "Багатоквартирний житловий будинок" на вулиці Лісова, 1-а, у місті Буча був виготовлений товариством із обмеженою відповідальністю "Малинське бюро технічної інвентаризації» станом на 14.02.2022 р на замовлення ОК "ЖБК "Кампа-Парк". 

Секретар Бучанської міськради підкреслив:

При цьому державний реєстратор здійснив реєстраційні дії щодо реєстрації даного об᾽єкта незавершеного будівництва на три дні раніше, тобто 11.02.2022 13:10:26. Виходить, що державний реєстратор вчинив реєстраційні дії не маючи технічного паспорта на об’єкт, що є грубим порушенням законодавства. Земельна ділянка перебувала і перебуває під арештом на підставі ухвали Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 18.11.2019 р. у справі № 359/10622/19 та постанови державного виконавця Бучанського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області серія та номер: 59784269, виданий 13.08.2019.

Тож, за словами Шаправського, державному реєстратору категорично заборонено вчиняти реєстраційні дії, однак він це зробив. Враховуючи грубі порушення вимог законодавства державним реєстратором Сквирська міська рада, що спрямовані на рейдерське захоплення земельної ділянки комунальної власності, Бучанська міська рада подала скаргу до Офіс протидії рейдерству Міністерство юстиції України для проведення перевірки та скасування незаконних рішень державного реєстратора та приватного нотаріуса і відновлення порушених прав Бучанської громади.

Наостанок він сказав:

Велике прохання до Дениса Малюськи взяти під особистий контроль розгляд вказаної скарги, щоб ділки не змогли й тут "вирішити питання" та домогтися прийняття сприятливого для них  рішення. Прошу максимальний розголос. Тільки так зможемо зірвати злочинні плани шахраїв.

Нагадаємо, що благодійник Антон Мирончук звинуватив секретаря Бучанської міської ради Тараа Шаправського у перешкоджанні господарській діяльності товариства "Комфорт ЛТД".

Читати "Моя Київщина" у Facebook