#

Президент Зеленський призначив на посади 27 недоброчесних суддів

09.02.2022 19:05
Президент Зеленський призначив на посади 27 недоброчесних суддів
Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський призначив на посади 28 суддів, 27 із яких мають негативні висновки Громадської ради доброчесності

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сайт аналітичного центру зі сприяння розвитку правовладдя та реформ у сфері правосуддя в Україні Dejure.

Президент призначив суддів на прохання нереформованої Вищої ради правосуддя, яка звернулася до нього із проханням "вирішити гостру кадрову кризу, що склалася в українських судах".

Більшість суддів із цього списку мають негативні висновки ГРД, тому що, не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики. Зокрема, такі висновки вони отримали через недекларування майна та відмазування п’яних водіїв від відповідальності.    

Наголосимо, що Закон встановлює те, що суддя, який отримав негативний висновок Громадської ради доброчесності, не вважається таким, що пройшов кваліфікаційне оцінювання, поки рішення щодо нього не ухвалить Вища кваліфікаційна комісія суддів у повному складі.

Комісія може підтримати рішення Громадської ради доброчесності або подолати його 11-ма голосами. Більшість із новопризначених суддів не пройшли кваліфікаційне оцінювання, бо отримали негативний висновок ГРД, який ВККС не розглянула і не скасувала.

До того ж, наразі ВККС не працює, тому що до неї нещодавно оголошено конкурс.

Зокрема, Володимир Зеленський призначив трьох недоброчесних суддів у Київській області. Перелік призначених суддів на Київщині із покликаннями на висновки ГРД про них:

Нагадаємо, що на офіційному сайті Київської обласної ради з'явилася інформація, хто з депутатів сумлінно відвідував засідання, а хто – ні.

Читати "Моя Київщина" у Facebook