#

"Репортери без кордонів" запросили докази життя журналіста з Київщини, який перебуває у російському полоні

26.02.2024 11:00
"Репортери без кордонів" запросили докази життя журналіста з Київщини, який перебуває у російському полоні
Дмитро Хилюк

Міжнародна недержавна організація захисту прав людини "Репортери без кордонів" висловлюють занепокоєння долею журналіста з Київщини Дмитра Хилюка, якого протягом останніх двох років абсолютно незаконно утримували в росії 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Уніан".

Нещодавно звільнений український військовополонений розповів RSF, що бачив журналіста у травні 2023 року, але з того часу від нього не залишилося жодних слідів. 

Оскільки поїздка тривала понад 24 години, джерело RSF мало достатньо часу, щоб поговорити з Гілюком, якого утримували в сусідній камері у Новозибковській в'язниці.

Ув'язнення, схоже, було "досить важким випробуванням для Гілюка психічно, але фізично він виглядав нормально", повідомило джерело, підтвердивши, що Гілюк провів щонайменше три місяці в одиночній камері.

Найбільше він переживав за свою маму, яка хвора

 - сказав він. Під час розмови Хилюк розповів Ігару, що неодноразово просив дозволу зателефонувати рідним або УНІАН, але влада Новозибківської колонії йому не дозволила.

Двох чоловіків розлучили після прибуття до виправної колонії. Через кілька місяців його перевели до третьої в'язниці у Мордовській області, за кілька сотень кілометрів на південь, і нарешті звільнили в січні 2024 року, щоб більше ніколи не бачити Хілюка. Поки що немає жодних доказів, які б підтверджували, що Хилюка також перевели до Мордовії.

Розповіді цього свідка є ще одним підтвердженням того, що Дмитро Хилюк перебуває в полоні в Росії. На жаль, ні українська влада, ні Міжнародний комітет Червоного Хреста не чули від нього вже багато місяців. Новина минулого тижня про смерть під вартою лідера опозиції Володимира Путіна лише посилює наше занепокоєння та занепокоєння близьких журналіста. Ми просимо російську владу звільнити його або принаймні надати докази його життя

 - заявив керівник слідчого відділу RSF Арно Фроже.

Нагадаємо, що журналіст з Київщини, який перебуває в російському полоні, отримав престижну нагороду.


Читати "Моя Київщина" у Facebook