#

Російські акції Онищенка залишаються під арештом

15.06.2018 08:50
Російські акції Онищенка залишаються під арештом

Майже 70% акцій ПрАТ «ПЛАСТ» кіпрської компанії нардепа Олександра Онищенка «Остексперт Лімітед», понад півроку перебувають під арештом у справі про замах на шахрайське заволодіння ними

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Судовий експерт".

Арешт накладено ще в листопаді минулого року. Його намагався оскаржити «Промінвестбанк», який, за рішенням суду, має стати новим власником пакета акцій.

У серпні 2017 року до Печерського райуправління поліції Києва надійшла заява, що представники «Промінвестбанку» 21.11.2016 подали до Господарського суду Києва завідомо підроблений документ, а саме: договір застави акцій від 05.11.2012, підписаний між «Промінвестбанком» та «Остексперт Лімітед». Таким чином, представники банку начебто вчинили замах на шахрайське заволодіння майном компанії.

Згідно з договором, який представив банк, у 2012 році акції ПрАТ «ПЛАСТ» були передані в заставу по кредиту іншої фірми Онищенка - «ГК «Газовий альянс». 

«Промінвестбанк» подав позов до «ГК «Газовий Альянс» на 1 млрд 45 млн грн.

Паралельно «Промінвестбанк» подав позов про звернення в рахунок погашення боргу застави - 70% акцій ПрАТ «ПЛАСТ», якими володіє «Остексперт Лімітед». 19 вересня 2017 року Госпсуд Києва позов задовольнив. На договорі застави є підпис Онищенка. Водночас свідок (ім'я невідоме) стверджував, що Онищенко не міг його підписати, бо в цей день його не було в країні і це підтведжується відміткою в його паспорті. 

24 січня 2018 року суд визнав заборгованість «ГК «Газовий Альянс» у повному обсязі.

Крім того, «Промінвестбанк» звертався з позовом до самого Олександра Онищенка, який солідарно поручився  за кредитний договір. Банк намагався стягнути з Онищенка 428,7 млн грн. Однак суд у позові відмовив, оскільки банк пропустив 6-місячний строк, в межах якого повинен був звернутися до суду за захистом своїх прав, а тому порука вважається припиненою. У матеріалах справи був висновок почеркознавчої експертизи, що Онищенко начебто не підписував договір, але суд не брав його до уваги.

Наразі на вищезгадані рішення подано апеляційні скарги.

Водночас відомо, у кримінальній справі «Остексперт Лімітед» має статус потерпілої і заявила цивільний позов на 1 млрд 335 млн грн. Вона вважає, що претензії «Промінвестбанку» спричинили суттєве зниження ціни на компанію.

Власником «Промінвестбанку» є російський державний Внєшекономбанк.

Також, в Україні нардеп Олександр Онищенко підозрюється у створенні злочинної організації і заволодінні коштами від реалізації природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Збиток держави оцінюється у понад 740 млн грн.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: