#

Щедрість не має меж: як мер Білої Церкви виписує своїм працівникам премії

11.05.2018 09:13
Щедрість не має меж: як мер Білої Церкви виписує своїм працівникам премії

В час, коли, як на дріжджах, ростуть вгору ціни на товари і комунальні послуги, а зарплата пересічних громадян за ними рости “не встигає”, державні чиновники скаржитися не поспішають, адже до зарплат отримують щедрі премії, надбавки і доплати за високі досягнення та виконання якоїсь особливої роботи

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сайт "idbc".

«Преміювання державних службовців проводиться з метою матеріального стимулювання високопродуктивної та ініціативної праці, підвищення її ефективності, якості, заінтересованості у досягненні її кінцевого результату та посилення персональної відповідальності за доручену роботу”, - написано у Типовому положенні про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів) відповідно до ЗУ "Про державну службу". Загальний розмір премій, які може отримати державний службовець за рік, не може перевищувати 30% фонду його посадового окладу за рік — також йдеться в документі.

Скандалів, пов'язаних із “захмарними” преміями, вистачає й у Білій Церкві. З розпорядженнями міського голови Білої Церкви Г. А. Дикого про встановлення премії працівникам апарату виконавчого комітету, відділів, управлінь та служб Білоцерківської міської ради за період 2016-2018 років вдалося ознайомитися тільки за рішенням суду. Місцями відсотки премій, які щомісяця призначав міський голова, вражають

У січні 2016 року всі працівники Білоцерківської МДА отримали однакову премію -  100% від посадового окладу - та надбавку 50%. Така тенденція зберігалася протягом трьох місяців — максимальна премія сягала 120%. Але вже в травні 2016-го тоді ще радник міського голови І. В. Новогребельська та начальник управління економіки О. О. Карпенко отримують уже по 250% премії, в червні по 250% отримали ще два начальники — відділу кадрової роботи та управління адміністративних послуг, а радник мера Новогребельська — 300%, коли як начальнику відділу архбудконтролю нарахували лише 50%. Всіх інших чиновників - начальників та заступників відділів та управлінь - преміювали на однаковому рівні — 100-150%.

Цікаво, що в серпні “лідер” змінився, ним став радник міського голови М. А. Антонюк. Протягом п'яти місяців — з серпня по грудень 2016-го - він отримував 300% премії. У листопаді-грудні до нього приєднався С. О. Постівий — тоді ще в. п. начальника юридичного управління БМР (наразі - керуючий справами виконавчого комітету) — його премія також становила 300%, а от начальники кадрового відділу та управління економіки заслужили, на думку міського голови, на 260%, всі інші — знову 100-150%. Та рекордсменом у грудні стала радник мера І. М. Дубініна, премія якої сягнула 459% від посадового окладу.

Подібна ситуація спостерігалася і в 2017 році. Премія 300% для деяких працівників стала вже звичною. Не поскупився міський голова, вітаючи колег з Днем місцевого самоврядування: премія начальників відділів склала 5600 грн., спеціалістів - 2000 грн., а от водієві поталанило більше – його преміювали на 6,629 грн. Та і це ніщо порівняно так званою премією  радника М. А. Антонюка у розмірі 17,695 грн.

Хоча з 2018 року рівень преміювання дещо знизився. У січні та лютому найбільше нарахували тому ж М. А. Антонюку — 200% та 250%, в той час, коли інші працівники отримали від 0 до 30%.

По документах видно, що найбільшими преміями “балували” радників і заступників міського голови та начальників окремих відділів міської ради. Але 300% - це багато чи мало, якщо перевести їх на гривні? Наприклад, у декларації про доходи заступник міського голови І. В. Новогребельська вказала дохід за 2017 рік (зарплата разом з преміями, надбавками тощо) суму 201,199 грн. Це відкрита інформація і є у вільному доступі для кожного. Якщо вірити поданій декларації, то виходить майже 17 тис. грн. на місяць. А якщо підняти премію 300%, то виходить трохи більше 4 тис. грн. То, може, тому міський голова встановив такий розмір премії, щоб можна було якось жити чиновниці...

Міський голова, до речі, колись казав, що свою зарплату та премії на себе не бере, а передає до управління соцзахисту. Але в той же час саме він ставить свій підпис під розпорядженням щодо нарахування по 300-400% преміальних іншим працівникам підрозділів.

Цікаво, що за каденції В. П. Савчука максимальний розмір премії був вдвічі менший і становив 150% від окладу. Наприклад, відповідно до розпорядження, підписаного Василем Петровичем, у жовтні 2015 року працівники отримали від 10 до 150% премії та від 10 до 50% надбавки, у листопаді мінімальний розмір премії становив 30%.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: