#

Сільська громада у Макарівському районі закрила єдиний полігон для утилізації сміття

04.03.2019 16:32
Сільська громада у Макарівському районі закрила єдиний полігон для утилізації сміття
Полігон у Наливайківці

Виконавчим комітетом Наливайківської сільської ради прийнято рішення, яким заборонено приймати тверді побутові відходи на єдине в районі на сміттєзвалище

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку Макарівської селищної ради у Facebook.

У повідомленні сказано, що сміття, яке утворювалося на території Макарівської селищної ради та збиралося КП "Макарів ВУЖКГ", вивозилося на сміттєзвалище, розташоване на території Наливайківської сільської ради. Це сміттєзвалище функціонує з 1988 року та є єдиним у Макарівському районі паспортизованим місцем видалення відходів, куди вивозилося сміття з усього району і не тільки (з 1 листопада 2018 року на сміттєзвалище приймаються ТПВ, що утворені виключно на території Макарівського району).

Час від часу шари побутового сміття ущільнюються бульдозерами, аби їхній об’єм був меншим. Відомо, що сміття займає великий простір при невеликій вазі.

"Вивезення та захоронення сміття на звалище є не найкращим вирішенням проблеми поводження з відходами. Втім, непотребу краще вже бути зібраним в одному місті, аніж розкиданим навкруги", - йдеться у повідомленні.

Також зазначено, що згідно з паспортними даними строк експлуатації сміттєзвалища встановлений до 2035 року, а його наповненість складає 65%, жителі села категоричні у своєму бажанні закрити полігон.

25 січня 2019 року виконавчим комітетом Наливайківської сільської ради було прийнято рішення за № 7, яким КП "Макарів ВУЖКГ" заборонено вивозити відходи на сміттєзвалище, яке розташоване на території Наливайківської сільської ради.

Також говориться, що Наливайківська сільська голова не повідомила про засідання ні Макарівську селищну раду, ні представників комунального підприємства.

"Отож, з 1 березня 2019 року КП "Макарів ВУЖКГ" поступово, відповідно до розробленого графіку, зупиняє вивезення ТПВ на сміттєзвалище. Чому поступово, згідно з графіком? Тому що альтернативи наразі у районі немає. Куди везтимуть сміття? Відповідь напрошується сама – ліси, яри, поля, лісосмуги, береги річок та ставків. Матимемо стрімке зростання кількості стихійних та несанкціонованих сміттєзвалищ по усьому району", - повідомляють у раді.

У другому пункті свого рішення виконком зобов’язав Макарівську селищну раду у термін до 28.02.2019 вжити заходів з ліквідації сміттєзвалища. У раді переконують, що КП "Макарів ВУЖКГ" вивозить сміття на полігон трохи більше трьох років, а сміття завозилося на сміттєзвалище з усього району протягом останніх тридцяти. Тому селищна рада не погоджується з таким рішенням і має намір його оскаржувати у судовому порядку.

"Проте, судового розгляду можна й уникнути. Для цього потрібно визнати, що маємо велику проблему районного масштабу і вирішувати її потрібно усім районом: владі спільно з громадськими активістами. Також потрібно зрозуміти, що на ліквідацію сміттєзвалища, так само, як і на його реорганізацію потрібні час, чіткий план дій та немалі кошти", - йдеться у повідомленні.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: