Сільськогосподарські культури біля Чорнобиля досі забруднені радіацією, - дослідження
Міжнародна
команда дослідників з Greenpeace та Університету Ексетера виявила небезпечний
рівень радіоактивних елементів у сільськогосподарських культурах за "зоною
відчуження", вони припускають, що в усьому винна зола, яку використовують
для добрив
Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на
"mind.ua".
Сільськогосподарські культури, який ростуть
поруч з колишньою Чорнобильською АЕС, досі забруднені радіацією, що утворилася
в результаті аварії 1986 року.
У новому дослідженні вчені виявили, що пшениця, жито, овес і ячмінь, які ростуть на цій території, містять два радіоактивних ізотопи – стронцій-90 і цезій-137, – які знаходяться вище меж безпечного рівня.
Наші висновки вказують на забруднення і опромінення людей, яке триває зараз. Цей процес ускладнюється відсутністю офіційного моніторингу з боку влади, – зазначив автор дослідження Давид Сантільйо, судово-екологічний експерт науково-дослідних лабораторій Greenpeace при Університеті Ексетера. Він послався на те, що уряд України призупинив свою програму моніторингу радіоактивних елементів в 2013 році.
Дослідники, у співпраці з Українським
інститутом сільськогосподарської радіології, проаналізували 116 зразків зерна,
зібраних в 2011-2019 роках, з Іванківського району України – це близько 50 км
на південь від колишньої АЕС.
Ця територія знаходиться за межами «зони
відчуження» Чорнобиля, радіус якої 48 км навколо АЕС. У 48% проб знайшли
радіоактивні ізотопи, головним чином стронцій-90, який перевищував безпечний
рівень. Вони також виявили, що в пробах деревини, відібраних у тому ж регіоні в
період з 2015 по 2019 рік, рівні стронцію-90 перевищували безпечну межу – їх не
можна використовувати навіть в якості дров.
Дослідники вважають, що радіація в деревині може бути причиною триваючого радіоактивного зараження сільськогосподарських культур через майже 35 років після катастрофи. При аналізі деревної золи з печей вони знайшли рівні стронцію-90, що в 25 разів перевищують безпечні рамки. Місцеві жителі використовують цю золу, а також золу місцевої ТЕС для підживлення посівів. Цей процес продовжує круговорот радіації через грунт.
Читати "Моя Київщина" у Facebook