#

Сморід в Узині: громадськість вимагає закрити цукровий комбінат

11.05.2018 13:11
Сморід в Узині: громадськість вимагає закрити цукровий комбінат

Громада Узина домоглася скликання позачергової сесії на якій відбулися палкі громадські обговорення стосовно найбільшої проблеми міста – роботи цукрового комбінату та інших підприємств. Приміщення місцевого будинку культури, де відбувалось засідання, ледь вмістило всіх бажаючих, сотні людей прийшли аби нарешті вирішити проблему із екологічною ситуацією що склалася в місті

Як передає «Моя Київщина», учора, 10 травня, на позачерговому засіданні п’ятої сесії Узинської міської ради головними на порядку денному стали екологічні питання які стосувалися таких підприємств як ТДВ «Узинський цукровий комбінат», ТОВ «Візит», ПОП «Агрофірма Узинська», ТОВ «Узинагроінвест», ТОВ «Антонівський м’ясокомбінат» та агрофірма «Світанок». Відносно цих суб’єктів господарювання міська влада звернулася до  Державної екологічної інспекції щодо проведення перевірок з дотримання ними вимог природоохоронного законодавства. На засіданні було вирішено створити тимчасову контрольну комісію, в яку увійдуть депутати та актив громади для проведення перевірки та контролю за екологічною ситуацією в Узині.

Із усіх цих підприємств найбільше критикували діяльність «Цукрового комбінату», а точніше спиртового цеху, адже на сьогодні він є головним ворогом для громади через страшенний сморід та забруднене повітря. Через що, на думку людей, вони страждають на численні  хвороби. За словами місцевих жителів, Узин лідирує по показниках на онкозахворювання. Представники громадськості одразу попередили міську владу про те, що у разі неприпинення роботи вищевказаного цеху, вони візьмуться за перекриття дороги державного значення.

За словами голови Узинської ОТГ Віталія Грінчука, проблему із смородом треба ліквідовувати, але робити це у законний спосіб. За його словами, насамперед необхідно обрати компанію, яка проведе екологічні експертизи: відбір аналізів грунту, води та повітря. Але, зазначає Грінчук, це тривалі і дороговартісні заходи. Голова запевнив, що питання про виділення коштів та проведення тендеру буде розглянуто на найближчій бюджетній сесії. Тільки тоді можна буде говорити про ліквідацію цеху по виробництву біоетанолу. 

Нагадаємо, тема цукрового заводу в Узині є актуальною вже протягом кількох років та активно використовується місцевими політиками для піару. За допомогою гучних обіцянок вирішити цю проблему вони здобували собі додаткові політичні бали. Активно ця тема крутилася і під час передвиборчої кампанії до Узинської ОТГ. До слова, за чутками, акціонери заводу підтримували тоді ще кандидата на голову ОТГ Віталія Гринчука. Але жоден із цих діячів так і не допоміг реально. Не став винятком і місцевий діючий нардеп Віталій Гудзенко, який як ніхто знає цю проблему, оскільки місцеві неодноразово зверталися до нього з проханням допомогти у вирішенні цієї проблеми. Його допомога обмежилася тільки депутатськими запитами до Генерального прокурора але жодної користі вони не дали. Можливо, така млява діяльність депутата у вирішенні цього питання полягає в тому, що дозволи на відкриття цукрозаводу давала Київська ОДА часів Анатолія Присяжнюка, а як відомо Гудзенко був його першим заступником. До слова, Присяжнюк досі зберігає серйозний вплив на Київщині, не дивлячись на те, що він перебуває «в бігах». 

Можливо саме через це громада вже не має віри обіцянкам місцевих чиновників, та починає діяти самостійно та радикально, і не дочекавшись навіть початку сесії узинчани перекрили дорогу одразу на двох локаціях – Кагарлик-Узин та Біла Церква-Узин. Мітингувальники пообіцяли зібратися біля спиртоцеху з ночівлею в наметах.

А вже сьогодні, 11 травня, активісти готуються заблокувати рух повністю. Акцію мешканці громади називають безстроковою, адже їм набридло свавілля та зневага і цього разу, кажуть, що облоги з дороги не знімуть доки до них не приїдуть голова облдержадміністрації, прокурор Київської області, директор Департаменту природних ресурсів Київської області, начальник екологічної інспекції області, керівник архітектури і будівництва, і керівник Держпродспоживслужби.

Серед головних вимог прийняття рішення про зупинку роботи цеху по виробництву біоеталону до отримання результатів експертизи; її оплату; скасування дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу і повітря; створення комісії за контролем вищезазначеної діяльності.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: