#

Співмешканка колишнього заступника голови Державної митної служби і маєток у Ходосівці: звідки кошти?

29.05.2024 13:50
Співмешканка колишнього заступника голови Державної митної служби і маєток у Ходосівці: звідки кошти?
Фото з мережі інтернет

Співмешканка колишнього заступника голови Державної митної служби Марія Трифонова у 2019 році придбала земельну ділянку в Ходосівці під Києвом, де за кілька років постав  будинок площею 299 квадратних метрів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Радіо Свободу".

Руслана Черкасського інколи називають "одним із символів корупції на митниці" в Україні. Він почав працювати інспектором ще на початку 90-х та обіймав різні посади на митниці за всіх президентів України. Останній період роботи Руслана Черкасського на митниці – це з січня 2021-го по березень 2023 року – був більш помітним, ніж усі попередні. Бо закінчився публічним скандалом – Черкасський відмовлявся залишати свою посаду, коли на тлі корупційних повідомлень Кабмін звільняв керівництво митниці. Після цього Національне антикорупційне бюро відкрило два провадження, у яких фігурує Черкасський та його найближче оточення. Перше – про ймовірне незаконне збагачення. 

А друге кримінальне провадження стосується по суті факту легалізації злочинних коштів. Слідство вважає, що, імовірно, причетна до цього співмешканка Черкасського Марія Трифонова. Вона готівкою вивозила кошти за кордон. І надавала документи, які дуже такі… сумнівні,

 – розповів журналіст видання "Слово і діло" Олег Новіков.

У матеріалах судової справи йдеться про те, що Трифонова у 2022 році вивезла за кордон один мільйон 645 тисяч євро, хоча сукупні грошові активи родини значно нижчі – це встановив слідчий суддя. І хоча в НАБУ деталей цих проваджень не коментують, журналісти "Схем" зауважили, що у Марії Трифонової покращилося матеріальне становище у 2017 році – коли митник Черкасський почав вказувати її в своїх деклараціях як співмешканку – цивільну дружину.

Наприкінці 2016-го Марія стала власницею Mercedes G350D вартістю півтора мільйона гривень та в 2017-му – BMW 740 LD XDRIVE G12 за три мільйони. У 2019 році жінка придбала земельну ділянку в Ходосівці під Києвом. А в 2021-му на цій ділянці виріс будинок площею 299 квадратних метрів. Нерухомість поблизу столиці з’явилася і в матері Марії – Таїсії Сторожук. У 2018 році – земельна ділянка та будинок у Лісниках. Через рік жінка придбала ще одну ділянку по сусідству, а у 2022-му стала співвласницею ще двох сусідніх ділянок. Коментувати походження своїх статків Таїсія Сторожук відмовилася. 

Якщо проглядати фото та відео із соцмереж цивільної дружини Руслана Черкасського, важко не зауважити брендові прикраси, одяг та аксесуари, у яких Трифонова розповідає про секрети краси. Марія Трифонова – працює в сфері естетичної медицини та косметології. У 2020 році Марія заснувала косметологічну клініку «Трифонова МД». Через три роки вийшла зі співзасновників компанії, але, судячи зі сторінок у соцмережах, досі нею керує. 

"Схеми" звернулись до Марії Трифонової за поясненням, однак вона відмовилася відповідати на запитання журналістів. 

Нагадаємо, що ексголова Броварської РДА Георгій Біркадзе виявився учасником злочинної групи.

Читати "Моя Київщина" у Telegram