#

Сприяли депортації дітей: у Броварах оселилися колаборанти з Херсона

20.03.2024 12:54
Сприяли депортації дітей: у Броварах оселилися колаборанти з Херсона
Фото з місця подій

Учительська родина із Херсона, що допомагала депортували українських дітей на тимчасово окуповані території, уникнула покарання і наразі переїхала жити до Броварів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на hromadske.

Ексдиректор Херсонського училища №2 Олександр Супрун, його син Денис і його невістка Юлія співпрацювали з росіянами під час окупації Херсона. 

Із початком повномасштабного вторгнення Херсонське вище професійне училище №2 продовжувало свою роботу. Весь персонал і викладацький склад залишалися на своїх посадах, зокрема, багаторічний директор училища Олександр Супрун, його син і невістка.

Син директора Денис — колишній міліціонер. У 2007 році під час допиту затриманого Супрун зламав йому ребро та побив до струсу мозку, за це його засудили на 5 років. Потерпілий стверджував, що Денис Супрун підкинув йому наркотики, а потім вимагав зізнатися, що вони належать йому. Після звільнення з колонії Денис влаштувався на роботу в училище, яке очолював батько. Працював майстром. У той час у соцмережі "Однокласники" паплюжив "злочинну українську владу", яка, на його думку, "вбивала мирне населення Донбасу".

Олександр Супрун почав виплачувати своєму сину премії, порушивши закон про запобігання корупції. За це його оштрафували, проте син на роботі залишився. Тут же, в училищі, роботу знайшла і дружина Дениса — Юлія Супрун.  

Після того, як Херсон окупували росіяни, багаторічний директор училища Олександр Супрун пішов у відпустку. Його обов'язки почала виконувати невістка Юлія. Жінка дзвонила своїм колегам і пропонувала розглянути можливість працювати на росіян.

Юлія Супрун отримувала на своїй посаді 55 тисяч рублів, її чоловік — 46. На той момент на двох це близько 60 000 гривень.  

На початку жовтня 2022 року дітям, які там навчалися, запропонували поїхати на "відпочинок" в окупований Крим. Повернутися із такого "відпочинку" назад в Україну вдалося тільки чотирьом дітям з дев'яти. 

Попри наявність списків співробітників закладу при окупантах, їхніх зарплатних відомостей, свідчень колег та очевидців, Супруни не отримували жодних підозр. Нині сім'я вже оселилася у Броварах під Києвом, купила автомобіль і облаштувала нове життя під носом у СБУ. 

Юлія Супрун має статус внутрішньо переміщеної особи, відтак, отримує державні виплати. СБУ розслідує цей епізод депортації дітей, та поки підозри ні Юлії, ні Олександру, ні Денису Супрунам не вручали. 

За поданням СБУ РНБО наклала на Юлію Супрун санкції: їй заборонили розпоряджатися будь-якою власністю в Україні та заблокували банківські рахунки. Вона у відповідь написала скаргу в РНБО на СБУ з вимогою ці санкції зняти.

Нагадаємо, що СБУ затримала сім’ю зрадників, які на замовлення фсб готували ракетні удари по Україні та хоронили рештки загиблих рашистів під Києвом.

Читати "Моя Київщина" у Telegram