#

Стало відомо, як проходить розслідування проти Федорука за провалену евакуацію з Бучі

15.10.2022 16:30
Стало відомо, як проходить розслідування проти Федорука за провалену евакуацію з Бучі
Анатолій Федорук

Журналісти розібралися, як проходить розслідування проти мера Бучі Анатолія Федорука, якого активісти звинувачують у проваленій евакуації наприкінці лютого 2022 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Главком".

Заяву в поліцію написав активіст Віктор Бархоленко. Він вважає міського голову винним у тому, що не відбулась евакуація мирних жителів, які згодом стали жертвами воєнних злочинів росіян. Якщо справа дійде то суду, то це створить прецедент, який дозволить висунути звинувачення навіть президенту Зеленському.

Під заявою Бархоленка підписалися 282 особи. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості (ч.1 ст. 367 Кримінального кодексу). Наскільки відомо зараз, підозру Федоруку ще не оголосили.  Активіст Бархоленко вважає, що слідство свідомо затягує збір доказів та обурюється тому, що міського голову нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Сам Федорук заявив, що обласне керівництво запевняло, що окупанти до Бучі не дійдуть. Він зазначив, що  3 березня вже стало зрозуміло, як мешканцям Бучі, так і обласній та районній владі, що місто окуповано. Тоді ж було ухвалено рішення щодо забезпечення зеленого коридору для виходу цивільного населення.

Керівник ритуальної служби Бучі Сергій Капличний додає, що з 28 лютого до 3 березня можна було виїхати з Бучі і місцеві жителі самостійно вирішували це питання. У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій на запитання, чи була у них на той час взаємодія з Бучанською міською радою щодо евакуації, прямої відповіді не дали.

Дмитро Бузанов, член комітету із захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, розповів, чи є якісь перспективи у справі проти Федорука.

За його словами, слідству необхідно буде встановити:

  • Чи були відповідні ризики і чи було проявлено бездіяльність з боку міського голови Бучі та військового командування, з яким він спілкувався, дотримуючись вказівок.
  • Чи було всі дії належним чином задокументовано, як того вимагає план запровадження та забезпечення заходів здійснення правового режиму воєнного стану в Україні.

Однак частина 3 ст. 9 Закону України "Про режим воєнного стану" захищає посадових осіб від наслідків багатьох дій, вчинених або не вчинених ними під час воєнного стану. Тому, якщо не вдасться довести, що мер Бучі міг передбачити наслідки окупації, справа, ймовірно, розвалиться.

Нагадаємо, що мешканці Бучанської МТГ та Макарівської, Бородянської і Немішаєвської СТГ до 21 жовтня можуть подати заявку на радіаційне обстеження територій.

Читати "Моя Київщина" у Telegram