#

Сьогодні в Ірпені підняли прапор кримськотатарського народу

22.08.2023 15:50
Сьогодні в Ірпені підняли прапор кримськотатарського народу
Скріншот відео

Сьогодні, 22 серпня, прапор кримськотатарського народу замайорів на центральній площі Ірпеня

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Олександра Маркушина.

На урочистій церемонії були присутні очільник ГУР Кирило Буданов та голова Православної Церкви України Епіфаній.

До Ірпеня також прибули лідери кримськотатарського народу: голова Меджлісу Рефат Чубаров, представниця президента в АР Крим Таміла Ташева та перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. 

Захід розпочали з хвилини мовчання у пам'ять про загиблих кримських татар, яких вбили окупанти. Також згадали імена перших жертв російської агресії у 2014-му: Решат Аметов - перший закатований цивільний, Сергій Кокурін та Станіслав Карачевський – українські військові, які загинули при окупації Криму.

Підняття кримськотатарського прапора в Ірпінській громаді – перша урочиста подія третього Міжнародного саміту Кримської платформи, який пройде 23 серпня у Києві. Це велика міжнародна подія: світові лідери та профільні експерти разом з українськими політиками та спеціалістами збираються разом, щоб дослідити можливості України для звільнення Криму.

Кримськотатарський прапор – полотно небесного кольору з золотою тарах-тамгою, був затверджений 1917 року першим Курултаєм у Бахчисараї. Проте чимало разів цей народний символ піддавався заборонам. Востаннє це трапилось у 2014-му, коли росіяни зухвало окупували Крим.

Цей прапор буде майоріти на Центральній площі Ірпеня до повної деокупації Криму.

Нагадаємо, що до Дня Незалежності буде завершено реконструкцію дитсадка "Рута" в Ірпені, який зазнав сильних обстрілів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook