#

Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Голокосту

27.01.2024 13:30
Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Голокосту
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 27 січня, увесь світ відзначає День пам'яті жертв Голокосту

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на zn.ua.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту встановили на 27 січня, оскільки у 1945 році саме у цей день війська Першого Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті "Аушвіц-Біркенау" в Освенцимі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. Також жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

Близько 2,5 млн євреїв були вбиті на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Найбільшим місце страти євреїв у нашій країні став Бабин Яр.

Офіційне вшанування жертв Голокосту на міжнародному рівні розпочалося з ухвалення резолюції Генеральної Асамблеї ООН у 2005 році, співавторами якої виступили близько 100 країн світу. З 2012 року в Україні на державному рівні теж вшановують пам'ять жертв трагедії.

У цей день у багатьох країнах світу проходять жалобні церемонії вшанування пам’яті загиблих людей під час Голокосту.  Особливі заходи, за традицією, проводяться на території меморіального комплексу Освенцим. В Україні головні скорботні заходи 27 січня проводяться у Бабиному Яру.

Нагадаємо, що Білоцерківська громада вшанувала пам’ять жертв Голокосту.


Читати "Моя Київщина" у Telegram