#

У Баришівському районі селяни перекрили трасу через будівництво свинокомбінату (ФОТО)

03.07.2019 13:44
У Баришівському районі селяни перекрили трасу через будівництво свинокомбінату (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Жителі села Перемога Баришівського району перекрили рух траси Київ-Харків у зв’язку з будівництвом свинокомплексу компанії "Нива Переяславщини" олігарха Олександра Мостіпана

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із посиланням на "Стопкор".

"СП ТОВ "Нива Переяславщини" займається вирощуванням свиней. Зокрема, в Баришівському районі Київської області вже побудовано три свинокомбінати потужністю 30 000 голів кожен. Мешканці тамтешніх сіл скаржаться на неприємний запах, особливо влітку, відсутність очисних споруд і як наслідок – погіршення екологічної ситуації в населених пунктах. Окрім цього, у с. Перемога планується будівництво найбільшого комбінату з задекларованою кількістю 50 000 тис. голів.

Місцеві жителі провели низку акцій в Баришівській РДА, Міністерстві екології та природних ресурсів, Адміністрації Президента – ніхто не чує, а мали б зупинити будівництво у встановленому законом порядку. Контролюючі органи Державної екологічної інспекції Столичного округу та Державної архітектурно-будівельної інспекції утримуються від своїх прямих обов’язків та виправдовується тим, що контролерів до перевірок не допускають.

Через це громадськість вирішила взяти все у свої руки. Зокрема, проводить чергову мирну акцію на одній з ключових автомагістралей країни, щоб на проблеми села, які почались з будівництвом свинокомплексу, звернули увагу. Також громада звернулась до Адвокатського об’єднання "Екобезпека", яке представляє громадськість у боротьбі за чисте і безпечне довкілля. І якщо селян далі ігноруватимуть, а контролюючи органи не вживатимуть вичерпних заходів, вони звертатимуться до суду", – зазначають активісти ГО "Стоп корупції".

Також місцеві мешканці просять Генеральну прокуратуру України та Нацполіцію взяти під свій контроль розслідування кримінального провадження щодо службової підробки та використання завідомо неправдивого документа службовими особами СП ТОВ "Нива Переяславщини" з метою отримання позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля.

Мітингувальники вимагають від Міністерства екології та природних ресурсів відмовити у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля, оскільки звіт ОВД не відповідає вимогам чинного законодавства, а запланована діяльність, яка на теперішній час протиправно здійснюється, порушує права місцевого населення на чисте та безпечне довкілля.

Також нагадаємо, що 19 грудня, у селі Яблунівка Баришівського району відбулося відкриття десятого свінокомбінат компаній "Нива Переяславщини", яка належить олігарху Олександру Мостіпану.


Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: