#

У "Борисполі" затримали жінку, яка хотіла вивезти за кордон "Виступ добровольців 1792 року" (ФОТО)

18.12.2020 17:40
У "Борисполі" затримали жінку, яка хотіла вивезти за кордон  "Виступ добровольців 1792 року" (ФОТО)
Фото з місця події

В аеропорту "Бориспіль" українка хотіла вивезти до Німеччини бронзовий барельєф "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")" та інші цінності

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Київська митниця Держмитслужби" у Faсebook.

Жінка через аеропорт "Бориспіль" до Німеччини хотіла вивезти бронзовий барельєф "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")" з ознаками старовини, а також 27 старовинних купюр від 1905 до 1961 років випуску, серед яких карбованці Райхскомісаріату Україна 1942 року, польські злоті XIX століття, рублі та державні кредитні і казначейські квитки Російської імперії кінця ХІХ-початку ХХ століття, аргентинські песо та інші цінносі.

Для проходження митного контролю громадянка скористалася спрощеною системою "зелений коридор", чим гарантувала, що в неї відсутні предмети, заборонені до переміщення через митний кордон України.

Митники, отримавши інформацію від правоохоронних органів про ймовірну спробу вивезення найближчим часом з України культурних цінностей, мали всі підстави ретельно перевіряти багаж авіапасажирів.

Предмети культурного вжитку з ознаками старовини у даної пасажирки було виявлено під час митного контролю ручної поклажі та багажу. Під час опитування жінка надала митникам експертний висновок одного з відомих приватних українських музеїв про те, що дані предмети не мають культурної та історичної цінності. Разом з тим, дозволу встановленого зразка від Мінкульту на вивезення за кордон даних предметів пасажирка не мала.

За відкритими даними одного з українських аукціонів, період виготовлення виявленого барельєфу зазначений "до 1960 року", що кардинально відрізняється від даних, наведених у експертному висновку.

Стосовно громадянки триває документування виявленого порушення митних правил.

Барельєф та колекцію купюр Київською митницею буде вилучено та скеровано на експертизу.

Операція по недопущенню вивезення культурних цінностей проходила у взаємодії Київської митниці Держмитслужби з УСБУ та службою авіабезпеки Міжнародний аеропорт "Бориспіль".

Нагадаємо, що у аеропорту "Бориспіль" в 67-річної громадянки Іраку на "зеленому коридорі" вилучили 842 тис грн.


Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: