#

У Броварах успішно працює сучасне виробництво промислових вентиляторів (ФОТО)

24.01.2022 14:40
У Броварах успішно працює сучасне виробництво промислових вентиляторів (ФОТО)
Фото з місця події

Співвласник Київського вентиляційного заводу Богдан Ємець розповів про роботу успішного виробництва, яке розташоване у Броварах

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "НВ БІЗНЕС".

Зазначимо, що вентиляційний завод є першиму цій галузі в Україні, збудований із "нуля". Решта вентиляторних виробництв залишилася від радянської епохи. Завод виробляє промислові вентилятори, а деякі із них мають велитенські розміри.

Богдан Ємець розказав, що займатися промисловими вентиляторами він почав у 2009 році після знайомства зі своєю майбутньої дружиною, яка вже була у цій сфері. Пан Богдан згадує:

Задумали додати сегмент промислової вентиляції. На той час ніхто не міг собі уявити, що можна складні промислові речі продавати через інтернет. Мені ж здалося, що це цікава річ – і справді, дуже круто вийшло.

Будучи дилером одного із заводів-виробників, компанія вибирала до 70% його продукції. Проте, згодом завод погіршив дилерські умови. Тоді у подружжя виникла ідея створити власне виробництво.

Побудували власний завод у 2015 році. У нього інвестували 240 тисяч доларів. Спочатку орендували великий гараж, згодом – ще один. Потім купили землю і збудували новий цех – нині це і є Київський вентиляційний завод або КВЗ. Новосілля відбулося у січні 2021 року.

Наразі на заводі працюють близько 100 людей. Співвласник зауважує, що принциповим підходом у діяльності є  є придбання нового високотехнологічного обладнання. Проте, для цього потрібні значні фінансові витрати. Богдан Ємець зазначив:

Без фінансів вести бізнес важко. По-перше, ти не можеш брати великі замовлення, по-друге не можеш купити нове обладнання. Кредити – це як енергія для бізнесу. Коли отримуєш можливість кредитної лінії на мільйон євро – горизонти розширюються.

Проблемою для подібних підприємств середнього бізнесу є застава на забезпечення кредиту. Інколи вона у кілька разів перевершує розмір самого кредиту. Через кредит у 2019-му році  Київський вентиляційний завод потрапив у дуже скрутну ситуацію - поставив велику партію продукції одній великій компанії металургійного сектору, а з оплатою виникли проблеми.

Тоді підприємство врятував кредит на 6,6 млн грн від ПроКредит Банку. Кошти було надано за Програмою фінансування клієнтів корпоративного, малого та середнього бізнесу за підтримки ініціативи EU4Business. В межах ініціативи Європейський інвестиційний банк разом із Європейським інвестиційним фондом надали часткові портфельні гарантії обраним українським банкам задля поліпшення доступу до фінансів для місцевих підприємців малого та середнього бізнесу. Це один із різноманітних фінансових інструментів, за допомогою яких Європейський Союз підтримує малий та середній бізнес в Україні.

На сьогодні в Україні є сім заводів із виробництва промислової вентиляції. Також на ринок надходить імпорт. Тому конкуренція досить висока. Виробництво у Броварах робить ставку на якість та технологічність продукції. У серпні 2021 року завод виготовив рекордні 430 промислових вентиляторів.

Крім того, КВЗ експортує свою продукцію у півтора десятки країн світу, зокрема і в ЄС. Компанія першою в українській галузі отримала сертифікат, що підтверджує відповідність продукції вимогам ЄС.

Нагадаємо, що у місті Бровари перевірили хід будівельних робіт початкової школи на території ЗОШ №10.



Читати "Моя Київщина" у Facebook