#

У Чорнобилі через різке потепління зацвіли первоцвіти

18.02.2020 13:18
У Чорнобилі через різке потепління зацвіли первоцвіти
Фото з місця події

Стало відомо, що в заповідній Чорнобильській зоні вже розквітли підсніжники, хоча до весни залишилося ще 11 днів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник" у Facebook.

"Їх багато – ніжних, але стійких провісників весни, які тягнуться до сонця з першим пробудженням природи (навіть коли вона помилково просинається взимку). Їм не страшні ні раптовий сніг, ні морози чи інші примхи погоди. Чого, правда, не можна сказати про людей, які зривають первоцвіти для власного задоволення", – йдеться в повідомленні.

Природні місцезнаходження підсніжника в Заповіднику невідомі, він досить часто висаджувався як декоративна рослина на садибах і зберігся до цього часу. Зазвичай він розцвітає в середині березня, пробиваючи сніг, не боїться морозів. Цього року, через найтеплішу зиму за 100 років, зацвів у Чорнобилі на початку лютого.

Також Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник закликав людей берегти рідкісні квіти, додавши влучний вислів: "Єдина квітка, що ніколи не втратить своєї краси та аромату – та, яку ми не зриваємо…".

Нагадаємо, що нещодавно Славутич та Асоціація чорнобильських туроператорів підписали меморандум про співпрацю з метою розвитку туризму та створення нових робочих місць в регіоні.

Довідково:

Підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis) - перша й найніжніша наша квіточка, переклад латинської назви - "молочна квітка снігова". Цей вид поширений в Україні в Карпатах, лісостепу та зрідка на Поліссі, але стає дедалі рідкіснішим, тому занесений до Червоної книги України (2008).

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: