#

У Чорнобилі планують налагодити виробництво особливої горілки "АТОМІК" (ФОТО)

08.08.2019 08:36
У Чорнобилі планують налагодити виробництво особливої горілки "АТОМІК" (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Днями у Британії презентували Чорнобильську крафтову горілку "АТОМІК", яку виготовила команда науковців з України та  Великої Британії  

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Facebook, горілку "АТОМІК" створили з Чорнобильської води та пшениці з використанням традиційної методики "homemade".

Для виготовлення експериментальної партії "АТОМІК" використовувалась вода з Чорнобильських свердловин. Дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою із глибокого водоносного шару в місті Чорнобиль, який має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. У воді не було виявлено радіоактивного забруднення.

У своєму звіті науковці також представили результати дослідницького проекту, який тривав 3 роки і полягав у вивченні міграції радіонуклідів із ґрунтів зони відчуження до сільськогосподарських культур, вирощених на цій території. В експериментальних зразках, вирощених у рамках проекту, вони виявили незначне перевищення допустимої концентрації (20 Бк/кг) стронцію-90. Але оскільки у процесі виготовлення алкоголю кількість "домішок" у зерні зазвичай зменшується, то у готовому напої вони змогли виявити лише природний радіонуклід вуглець-14. Концентрація вуглецю-14 була не більшою, ніж у будь-якому іншому алкогольному напої.

Звіт отримав позитивний відгук у Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

"В чергове британські вчені вразили світ унікальним досягненням і довели, що "неможливе стає можливим". На цей раз у тісній співпраці з українськими науковцями вони продемонстрували, що у чорнобильській зоні можна створити чистий радіаційно безпечний продукт із традиційним смаком. Отже, чорнобильська горілка – це більше не один із міфів, а реальність", - розповідає Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Також нагадаємо, що у зв’язку з поліпшенням стану Чорнобильської зони та її перетворенням на один із туристичних центрів України, відтепер туди можна буде дістатись і водними видами транспорту.

Професор Джим Сміт з Університету Портсмута описує "ATOMIК" як, можливо, найважливішу пляшку алкоголю у світі. У планах дослідників - налагодити виробництво крафтової горілки із зерна, вирощеного у зоні обов’язкового (безумовного) відселення, і повертати 75% прибутку громаді постраждалих від аварії на ЧАЕС регіонів.

"Ми не плануємо вирощувати зерно у зоні відчуження у промислових масштабах, оскільки там зараз заповідник дикої природи. Натомість ми хочемо працювати у зоні обов’язкового відселення, де рівні забруднення значно нижчі і де все ще проживають люди. Ми прагнемо зробити високоцінний продукт для підтримки економічного розвитку цих територій", - зазначає професор Сміт.

Дослідники підкреслюють, що сьогодні багато відселених територій вже можна використовувати для безпечного вирощування сільськогосподарських культур, якщо робити це під радіоекологічним контролем.

Перший заступник Голови ДАЗВ Олег Насвіт зазначив, що в Агентстві підтримують ініціативу використання занедбаних земель зони відселення на благо місцевих громад. Він також наголосив, що безпека має бути пріоритетом № 1 під час будь-якої діяльності на цих територіях.

"Я би назвав це високоякісним самогоном, адже "АТОМІК" має не типовий для високоочищеної горілки смак, а також аромат зерна від наших оригінальних українських методів дистиляції. Мені це подобається", - зазначив він.

Зараз створюється соціальне підприємство "Чорнобильська алкогольна компанія", яка в майбутньому вироблятиме та продаватиме високоякісну крафтову горілку "АТОМІК". Для старту виробництва потрібно вирішити ряд юридичних питань, після чого науковці сподіваються розпочати невелике експериментальне виробництво "АТОМІК".

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: