#

У Чорнобилі на столітнє зберігання помістили першу партію відпрацьованого ядерного палива

19.11.2020 18:30
У Чорнобилі на столітнє зберігання помістили першу партію відпрацьованого ядерного палива
Фото з мережі інтернет

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська атомна електростанція" помістила в нове сховище для відходів ядерного палива (СВЯП-2) першу партію відпрацьованого ядерного палива на столітнє зберігання

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "УкраїнськіНовини".

18 листопада Чорнобильська АЕС перейшла на якісно новий рівень поводження з відпрацьованим ядерним паливом: в новому сховищі для відходів ядерного палива (СВЯП-2) розміщений на столітнє зберігання перший двостінний екранований пенал (ДСЕП), завантажений 93 збірками відпрацьованого палива. Дані роботи виконані персоналом ЧАЕС під наглядом фахівців МАГАТЕ, Держатомрегулювання та компанії "Холтек",  – сказано в ньому.

За словами виконуючого обов'язки гендиректора ЧАЕС Володимира Пєскова, 21 жовтня з старого сховища (СВЯП-1) в СВЯП-2 були перевезені 93 збірки ядерного палива; всі вони були розділені на пучки і встановлені в паливні патрони ДСЕП.

На початку листопада було виконано герметизацію ДСЕП: заварювання внутрішньої кришки, газове і вакуумне осушення, заповнення пенала гелієм, герметизація внутрішньої кришки, заварювання внутрішньої кришки, заповнення простору між оболонками пенала гелієм і герметизація зовнішньої кришки.

Сьогоднішня подія впевнено свідчить, що процес поводження з відпрацьованим ядерним паливом в Україні може відповідати найсуворішим сучасним вимогам МАГАТЕ і гарантувати екологічну безпеку територій, на яких воно відбувається,  – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що ДАЗВспівпрацюватиме з Національною комісією з радіаційного захисту населення длятого, щоб розвивати науковий потенціал зони відчуження.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: