#

У Чорнобилі в сховищі "сухого" типу розмістили відпрацьоване ядерне паливо

18.11.2020 19:50
У Чорнобилі в сховищі "сухого" типу розмістили відпрацьоване ядерне паливо
Фото з місця події

Сьогодні, 18 листопада, в сховищі "сухого" типу СВЯП-2 розмістили перший пенал з відпрацьованим ядерним паливом на довгострокове зберігання

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Faсebook.

Заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук подякував міжнародним партнерам, які є донорами Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, за фінансову підтримку України під час зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Також він побажав Чорнобильській станції успішного та безпечного завершення "гарячих" випробувань і подальшої експлуатації СВЯП-2.

Нашим завданням є повноцінна та безпечна експлуатація цього об’єкту. Тому, щоб забезпечити усі необхідні видатки на СВЯП-2, ми спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, профільними комітетами Верховної Ради України, а також за підтримки народних депутатів працюємо над тим, щоб під час підготовки проєкту бюджету до другого читання було враховано фінансові потреби ЧАЕС для забезпечення ефективного функціонування об’єктів, які було побудовано за кошти міжнародних партнерів, - наголосив заступник Голови ДАЗВ Максим Шевчук.

За словами в. о. генерального директора ДСП "Чорнобильська АЕС" Володимира Пєскова, розміщення першого пеналу, який завантажений відпрацьованим ядерним паливом - це історична подія не тільки для Чорнобильської АЕС, а й для всієї України, адже цьому процесу передувала довготривала, складна та злагоджена робота замовника, підрядників, профільних та регулюючих органів.

Усього для заповнення одного пеналу із СВЯП-1 на СВЯП-2 було перевезено 93 відпрацьовані тепловиділяючі збірки, які розділили на паливні пучки. Паливні пучки розмістили у паливні патрони, які помістили у двостінний сухий екранований пенал, виконали технологічні роботи з його герметизації та сьогодні розмістили у бетонний модуль зберігання.

На сьогодні, згідно з графіком, дата завершення гарячих випробувань запланована на грудень 2020 року, а на квітень 2021 року заплановано отримання ліцензії на експлуатацію СВЯП-2. Але часткове фінансування потреб ЧАЕС може поставити під загрозу проведення відповідних робіт у 2021 році.

Нагадаємо, що прикордонники Житомирського загону спільно з поліцейськими затримали у Чорнобилі трьох шукачів радіоактивних "скарбів".

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: