#

У Чорнобильському заповіднику виявили незаконні рубки та розорювання земель

14.03.2024 19:37
У Чорнобильському заповіднику виявили незаконні рубки та розорювання земель
Фото з мережі Інтернет

У Чорнобильській зоні зафіксували незаконні рубки та розорювання земель для сільськогосподарських робіт

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Фахівці Держекоінспекції та Держлісагентства під час позапланової перевірки Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника зафіксували понад 500 пнів зрізаних дерев та розорювання земель для сільськогосподарських робіт.

Перевірку проводили у межах діяльності  Міжвідомчої робочої групи, створеної за дорученням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця при Державному агентстві з управління зоною відчуження. 

Насамперед, виявлено незаконні рубки – всього понад 500 пнів зрізаних дерев. Клейма відводу та контролю на пнях та власне продукція зрізаних дерев на місці відсутні. Держекоінспекція розрахувала розмір шкоди, матеріали направила в правоохоронні органи

– зазначають фахівці ДЕІ. 

Крім того, у результаті перевірки виявлено недодержання режиму територій та обʼєктів природно-заповідного фонду, а саме факти розорювання земель з метою проведення сільськогосподарських робіт (культивація, сінокосіння та вирощування сільськогосподарських культур).

Держекоінспекцією Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику видано припис щодо усунення порушень. 

Нагадаємо, наприкінці 2023 року на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника правоохоронцями була виявлена незаконна вирубка сироростучих та сухостійних дерев. Зафіксовані спроби вивезти деревину без відповідних документів за межі зони. За фактом цього правопорушення відкрито кримінальну справу.

Це стало передумовою створення Міжвідомчої робочої групи при Державному агентстві з управління зоною відчуження. До її складу увійшли голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, народні депутати Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Матусевич, Юлія Овчинникова, представники Міндовкілля, ДАЗВ, Держлісагентства, Держекоінспекції та представники громадських організацій.

Робоча група проведе комплексну перевірку даних щодо можливих незаконних дій на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, а саме полювання, рубок, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилову риби та інших правопорушень у сфері захисту довкілля. Вже погоджено попередній план дій щодо здійснення заходів контролю на території заповідника.  

Нагадаємо, що у Чорнобильському заповіднику цього року фіксують незвично ранню повінь.


Читати "Моя Київщина" у Telegram