#

У держбюджеті-2022 влада має підвищити прожитковий мінімум і видатки на субсидії, - "Наш край"

10.11.2021 15:35
У держбюджеті-2022 влада має підвищити прожитковий мінімум і видатки на субсидії, - "Наш край"
Фото з мережі Інтернет

Депутат від партії "Наш край" у Гребінківській селищній раді Віталій Лисак заявив, що проєкт бюджету на наступний рік передбачає лише номінальне збільшення соціальних статей бюджету, так само менше коштів планується виділити і на субсидії

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Далі Лисак пояснив, що це означає тільки одне -  незахищені категорії громадян наступного року житимуть ще бідніше, ніж цьогоріч.  Зокрема він зазначив, що на субсидії у проєкті держбюджету-2022 передбачено менше коштів, ніж навіть у нинішньому році.

Віталій Лисак наголосив:

На субсидії у проєкті Держбюджету-2022 передбачено 38,4 млрд грн. З урахуванням 3 млрд грн авансу для січня 2022 року, які передбачені змінами до бюджету-2021, – це 41,4 млрд грн. При тому, що цього року видатки на субсидії складуть 44,2 млрд грн (35,2 млрд грн + 9 млрд грн, передбачені змінами до бюджету-2021), на наступний рік, на тлі подальшого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, субсидії зменшуються на 2,8 млрд грн, або на понад 6%. Очевидно, що така політика призведе до ще більшого зростання заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, яка і так становить 64 млрд грн.

Водночас, як зауважив представник "Нашого краю", видатки на владу зменшуватися не будуть. І навіть скорочення показників на деякі держструктури в 2022 році відбувається після стрімкого збільшення видатків на ці структури в 2021 році.

Депутат сказав:

Після скорочення субсидій та соціальних видатків на собі влада вирішила не економити. Порівняно з 2021 роком, передбачено збільшення видатків на Кабмін (+7%), на Офіс Генерального прокурора (+17%), Державну митну службу (+14%), Державну податкову службу (+5%). на Апарат Верховної Ради в 2022 році закладено зменшення видатків на 8%, але ж в 2021 році вони зросли на 46%. Аналогічна ситуація і з Державним управлінням справами – в 2022 році передбачається зменшення видатків на 12% після їх збільшення в 2021 році на 33%.

"Наш край" виступає категорично проти того, щоб урядовці збільшували видатки на себе за рахунок економії на малозабезпечених. До розгляду головного кошторису країни в другому читанні соціальні статті в проєкті бюджету-2022 мають бути переглянуті. Так, зокрема, уряд має збільшити видатки на субсидії щонайменше до 50 млрд грн; підвищити прожитковий мінімум до фактичного прожиткового мінімуму, тобто вдвічі; скоротити видатки на владу щонайменше на 30%.

Крім того, фахівці "Нашого краю" наполягають на перегляді макропоказників держбюджету-2022 (занижена інфляція, занижений номінальний ВВП). Використання більш реальних прогнозів призведе до автоматичного збільшення прогнозних номінальних доходів держбюджету, а додаткові суми можна буде спрямувати на соціальний захист найбідніших.

Нагадаємо, що на Київщині за ініціативи "Нашого краю" реалізується проєкт підтримки людей, які потрапили в складні життєві обставини.

Читати "Моя Київщина" у Facebook