#

У Ірпені та Києві відбудеться міжнародний фестиваль письменників-перекладачів

04.10.2019 07:24
У Ірпені та Києві відбудеться міжнародний фестиваль письменників-перекладачів
Фото з мережі Інтернет

Перший міжнародний фестиваль письменників-перекладачів "Кочур-фест" відбуватиметься в Києві та Ірпені з 10 до 13 жовтня

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Погляд".

Організатори очікують побачити на своєму заході не лише поціновувачів творчості Кочури чи просто літературних любителів, а й чимало перекладачів зі всього світу.  

До програми заходів входить:

-       10 жовтня

  • 11:00 – інтерв’ю Ніколь Лоран-Катріс (Франція) та Лаури Ґаравальї (Італія) на каналі "Інформатор" (ARENA CITY);
  • 12:00 – зустріч Ніколь Лоран-Катріс та Лаури Ґаравальї з молодими українськими перекладачами та письменниками (майстер-клас). Музей Шолом-Алейхема, Київ, вул. Велика Васильківська, 5-а;
  • 16:00 – публічна лекція "Сучасні українсько-романські культурні взаємини: вчора, сьогодні завтра" за участю відомих європейських письменниць-перекладачок Ніколь Лоран-Катріс (Франція) і Лаури Ґаравальї (Італія), чільних представників української романістики та письменства. Інститут філології КНУ ім. Т. Шевченка, бул. Шевченка, 14, конференц-зала, ауд. 63.

-       11жовтня

  • 10:00 – прес-конференція "Поширення української літератури за кордоном: виклики і перспективи", за участю чільних зарубіжних і українських письменників, громадських і культурних діячів. Укрінформ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16;
  • 17:00 – "Хай слово мовлене інакше, та суть в нім наша зостається…". Творчий вечір і презентації книжок зарубіжних письменників із Європейської академії наук, мистецтв і літератури Н. Лоран-Катріс, Л. Ґаравальї і М. Джуричковича, а також видання про Ірпінь у зарубіжних перекладах. Національна спілка письменників України, вул. Банкова, 2, конференц-зала.

-       12 жовтня

  • 11:00 – міжнародний круглий стіл "Ірпінь на культурній мапі світу: минуле, сучасне, майбутнє" за участю чільних зарубіжних і українських письменників, громадських і культурних діячів. Ірпінська міська рада, вул. Шевченка 2-а;
  • 15:00 – "Повернення Ірпеня": презентація видань зарубіжних письменників із Європейської академії наук, мистецтв і літератури Н. Лоран-Катріс, Л. Ґаравальї і М. Джуричковича та видання про Ірпінь у зарубіжних перекладах. Ірпінь, Ірпінська міська центральна бібліотека, вул. Шевченка 3-а.

-       13 жовтня

  • 12:00 – зустріч із сербським письменником Милутином Джуричковичем з нагоди виходу збірки оповідань "Як виростають близнюки" з юними читачами Ірпеня. Парк Незнайка;
  • 14:00 – "Загадковий Киргизстан: нові відкриття". Представлення спеціального гостя країни фестивалю Киргизстану за участю Посла Киргизстану. Ірпінь, ресторан "Капучіно";
  • 16:00 – "На гостину до Григорія Кочура". Відвідування Музею ім. Г. Кочура, Ірпінь, вул. Г. Кочура, 12;
  • 18.00 – "Останній вечір неліта". Вечір зарубіжної й української поезії за участю гостей фестивалю Ніколь Лоран-Катріс і Лаури Ґаравальї та чільних українських письменників. Ірпінь, ресторан "Кутовий".

Довідково:

Григорій Кочур (1908-1994) – класик українського художнього перекладу ХХ ст., поет, літературознавець, педагог. За підрахунками самого митця, володів 31-ю мовою.

Його відносять до ключових фігур національно-культурного відродження в Україні в 60-ті роки.

Перекладацький діапазон охоплює 26 століть, починаючи від давньогрецької доби й завершуючи ХХ ст., 3 континенти (Європу, Америку й Азію), майже 30 літератур.

За звинуваченням в "українському буржуазному націоналізмі" був засуджений до 10 років таборів (1943-1953). Відбував покарання в Інті (Республіка Комі, Росія).

У засланні потоваришував із Дмитром Паламарчуком, який теж у таборі захопився перекладами й також став справжнім класиком у цьому напрямку літератури.

Після відбування покарання друзі з родинами оселилися в Ірпені. Оселю Кочура називали "Ірпінським університетом".

Митець притягував до себе свідому інтелігенцію, творчу молодь. Його домашня бібліотека нараховувала понад 25 тис. примірників.

Нагадаємо, що 4 та 5 жовтня і міському парку у Бучі відбудеться міжнародний фестиваль творчості "Парк мистецтв".

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: