#

У Кабміні прийняли рішення про регулювання цін на Київщині

18.05.2020 11:14
У Кабміні прийняли рішення про регулювання цін на Київщині
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 18 травня, набрала чинності постанова щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина"  з покликанням на Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.

Зауважимо, що відповідну постанову було опубліковано 8 травня у газеті "Урядовий кур’єр" № 87. Таким чином, зміна цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, підлягатиме декларуванню. Зауважимо, що такими товарами вважаються гречка, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5%. До переліку товарів протиепідемічного призначення потрапили парацетамол, антисептики та дезінфікуючи засоби, засоби індивідуального захисту (медичні маски, халати тощо).

Ба більше, задекларувати нову ціну потрібно тоді, коли планується її збільшення п’ять та більше відсотків. До того ж, декларуванню підлягає лише зміна роздрібних цін. Зауважимо, що станом на 18 травня роздрібну ціну декларувати не потрібно.

Варто сказати, що в разі підвищення цін на 15 відсотків і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування; у разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування; у разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

У випадках, коли зростання цін відбулося внаслідок закінчення строку дії знижок, декларувати зміну цін не потрібно.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт за посиланням, - йдеться у повідомленні.

Держпродспоживслужба розмістить Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті та забезпечить вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до його відомостей. З Реєстром роздрібних цін можна буде ознайомитися на офіційному сайті Держпродспоживслужби за посиланням.  

Підприємців, які ігноруватимуть необхідність декларування, притягатимуть до адміністративної відповідальності та накладатимуть відповідні штрафи. Додатково інформуємо, що із переліком товарів, ціна на які є об'єктом декларування, можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, що за даними Центру громадського здоров'я станом на 18 травня поточного року на Київщині зафіксували 1224 випадки захворювання на COVID-19.

Читати "Моя Київщина" у Telegram