#

У Києві попрощались із дисидентом Степаном Хмарою (ФОТО)

25.02.2024 16:30
У Києві попрощались із дисидентом Степаном Хмарою (ФОТО)
Фото: Суспільне

У Києві сьогодні, 25 лютого, попрощалися з дисидентом, політиком та борцем за незалежність Степаном Хмарою

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Суспільне".

Степан Хмара помер 21 лютого у віці 86 років. Вшанувати його пам'ять у столиці прийшли, зокрема рідні, друзі, колеги. Серед них — секретар РНБО Олексій Данілов, який зазначив:

Для всіх нас це неоцінена втрата. Це людина, яка мала дуже загострене відчуття справедливості. Він спільно зі своїми побратимами зробив великий внесок у незалежність України. Зараз таких принципових і з загостреним відчуттям справедливості людей майже не лишилося.

Відспівали дисидента у Церкві Святого Миколая УГКЦ, яка розташована на Аскольдовій могилі. Попрощатись із ним Майдані Незалежності прийшли понад пів тисячі людей. А поховали Степана Хмару на Байковому кладовищі.

ДовідкаСтепан Ількович Хмара народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб'ятин Сокальського району Львівської області. Дитинство припало на повоєнні роки, голод 1946–1947 років і боротьбу УПА. У 1980 році КДБ заарештувало його й засудило до 7 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання за "українську націоналістичну діяльність".

У 1987 році дисидент повернувся в Україну та став одним із керівників Української гельсінської спілки — політичної опозиції комуністичному режиму. У 1990-му Степана Хмару обрали народним депутатом українського парламенту.

У 1992 році Хмара створив і очолив Українську консервативну республіканську партію (УКРП), члени якої згодом перейшли в партію "Батьківщина". Так Степан Хмара став заступником голови "Батьківщини" Юлії Тимошенко й зміг взяти участь у парламентських виборах 31 березня 2002 року під номером 10 виборчого списку БЮТ.

У 2004 році Степан Хмара був активним учасником Помаранчевої революції: підтримував Віктора Ющенка. 16 березня 2005 року політик вийшов із фракції "Батьківщина", і брав участь у виборах за списком альянсу "Український народний блок Костенка і Плюща".

Нагадаємо, що під час виконання бойового завдання в Авдіївці 11 лютого був поранений та згодом помер від отриманих травм фастівчанин Віталій Задорожний.


Читати "Моя Київщина" у Facebook