#

У Києві відкрилася виставка старовинних поштових листівок

06.07.2018 10:02
У Києві відкрилася виставка старовинних поштових листівок

Учора, 5 липня, Центральний державний архів-музей літератури та мистецтва України спільно з Вишгородським історико-культурним заповідником презентував унікальну виставку – "Київські мотиви. Адреси і адресати". Виставка оригінальних поштових листівок кінця ХІХ – першої третини ХХ ст."

Як передає кореспондент інформаційного порталу "Моя Київщина", відвідувачі отримали унікальну нагоду побачити рідкісні листівки та музейні предмети з фондів найбільшого в Європі архіву документів особового походження Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України, Вишгородського історико-культурного заповідника, приватних зібрань колекціонера, медальєра, мецената Дмитра Піркла та наукового співробітника Вишгородського історико-культурного заповідника Василя Михальчука. Також на виставці представлені поштові картки та цикл гравюр українського графіка, народного художника України, члена Спілки художників України Миколи Стратілата.

Цінність поштової листівки не обмежується лише вміщеним на ній унікальним чи високохудожнім зображенням. Важливо й те, звідки і кому ці листівки відправлялися. На виставці «Київські мотиви. Адреси і адресати» є й поштівки, відправлені чи одержані відомими постатями Київського краю. Серед них: літературознавець Олександр Назаревський; художник-авангардист Костянтин Піскорський; науковець, фінансист, керуючий канцелярією Київського Товариства взаємного кредиту Олександр Цитович та інші.

На виставці представлено й вітальні картки, виконані з цінних паперів з позолотою. До речі, листівки з видами Київщини випускались не лише в Україні, а й в багатьох країнах Європи, а надіслані вони були сотням тисяч людей по всьому світу.

Втрачені, але не забуті архітектурні перлини Києва та Київщини дають можливість не лише отримати уявлення про те, як виглядали міста у кінці ХІХ – на початку ХХ ст., а й доторкнутись до «живої» історії, побачити, якими були, наприклад, легендарна Десятинна церква чи Історичне Межигір’я.

Не залишає байдужим і експозиція старовинних самоварів та одягу кінця ХІХ – початку ХХ ст., що відображає традиції, котрі домінували у побуті жителів Київського Полісся, а також унікальні експонати Музею історії моди Марини Іванової та оригінали унікальних старовинних географічних карт, на яких позначено не лише Київ, а й довколишні міста, одне з яких – Вишгород.

Крім того, у рамках відкриття виставки відбулася презентація нової книги видавництва "Мистецтво" – "Київ столітньої давнини" Дмитра Малакова та Андрія Прибєги. Це альбом-гід, проілюстрований старовинними листівками Києва та населених місцевостей Київської губернії.

"Мені особливо приємно презентувати цей унікальний, родинний, дуже теплий виставковий проект, який не тільки демонструє дві сотні оригінальних поштовий карток, а й відкриває завісу над таким мистецьким, історичним, соціокультурним феноменом як поштова листівка. Кінець ХІХ – перша третина ХХ століть – саме той відрізок часу, який охоплює представлена на нашій виставці поштова листівка – припадає на так званий золотий період розквіту цього виду кореспонденції. Тоді листівки вже друкувалися накладам, що сягали десятків тисяч. На них були нанесені документальні, мистецькі, а також панорамні зображення ландшафтів, населених пунктів тощо. Для Вишгородського історико-культурного заповідника є дуже важливим те, що на виставці представлено рідкісні листівки з видами тих об’єктів Київщини, яких, на жаль, уже не існує. Наприклад, Історичне Межигір’я. На виставці можна побачити й рідкісні листівки із зображеннями Вишгорода, а також сіл району, серед яких, наприклад, Деміївка, якої сьогодні вже немає на карті. Все це – справді цінний дослідницький матеріал. Сьогоднішнім відкриттям цей проект не обмежується. Попереду на нас всіх чекає цікавий лекторій літераторів, діячів культури, демонстрація фільмів", - розповіла директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

На захід завітав і начальник управління культури, національностей та релігій Київської ОДА Ігор Подолянець, який передав вітання від Олександра Горгана та подякував усім, хто долучився до виставки: "Ми горді тим, що саме Київщина взяла участь в організації даної виставки".

А також додав, що КОДА постійно надає безпосередню підтримку музеям та заповідникам Київщини і спільно з ними організовує подібні заходи.

"Саме ця виставка показує співпрацю між комунальним закладом – заповідником, державним архівом і обласною державною адміністрацією. Це один із тих заходів, які ми проводимо. Адже на території Київської області – від Яготинщини до Тетіївщини, є ряд заповідників, музеїв. Від КОДА здійснюється методично-практична допомога, популяризація музеїв та заповідників, фінансова підтримка, зокрема й у вигляді придбання обладнання та сучасних технічних засобів. Є спеціально розроблена програма для підтримки галузі культури. Нею передбачені культурно-мистецькі заходи не лише на території України, а й закордоном",  - повідомив Ігор Подолянець.

Відвідати виставку можуть всі охочі.

Режим відвідування: понеділок – п’ятниця 10:00–16:00; вхід вільний.

Адреса ЦДАМЛМ України: вул. Володимирська, 22-а, територія Національного заповідника «Софія Київська» (Центральний вхід).

Для докладної інформації та замовлення екскурсій, будь ласка, звертайтеся за тел.: +380 44 2784481; +380 505076600.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: