#

У Переяславі благодійники збирають кошти на підтримку просвітницького центру (ФОТО)

13.12.2021 09:05
У Переяславі благодійники збирають кошти на підтримку просвітницького центру (ФОТО)
Фото з місця подій

Учора, 12 грудня, на подвір'ї інформаційно-просвітницького центру ("народного музею") у Переяславі відбувся благодійний аукціон

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Переяслав City".

Ініціатором аукціону став розбудовник центру, голова ГІ "Корінь нації" Микола Богатир. До акції долучилися близько пів сотні осіб: хтось передав лоти для аукціону, хтось придбав певні товари задля благодійної справи. Із молотка пішли дитячі малюнки, ляльки-мотанки, м'які іграшки, вишиті картини, паспорти мандрівника, туристичне спорядження, термочашки, віник, швабра, лопата, гідрокостюм, фоторамки, книги, телевізор та інше.

Загалом під час аукціону зібрали 13 205 грн. Як розповів Микола Богатир, частина коштів піде на оплату електроенергії. Решту використають для виготовлення огорожі й таблички для дерева, яке посадив у Переяславі Герой України Левко Лук’яненко, табличок з QR-кодами для річок Трубіж, Альта, та найцінніших дерев Переяславської громади.

Учасники заходу одноголосно висловилися за збереження просвітницького центру в будівлі на вулиці Шевченка, 3, де він наразі розміщується. Серед них – депутатка Київської обласної ради Наталія Онопрієнко-Капустіна, голова Київської обласної організації інвалідів ГО "Всеукраїнська організація Союз осіб з інвалідністю України" Любов Онопрієнко, депутат міської ради Андрій Іващенко, голова громадської ради Переяслава Андрій Александров, керівник навчально-спортивної бази "Переяславль" Богдан Салько та інші.

Варто нагадати, що в Переяславі точаться дебати щодо оптимального місця для встановлення пам’ятника видатному музейнику Михайлові Сікорському. Одним із варіантів називають ділянку, де розміщений просвітницький центр. У цьому випадку будівлю мають знести.

Микола Богатир додав:

Сьогодні відзначають Всесвітній день благодійництва, і ми заздалегідь запланували провести в цей день благодійний аукціон. Але ще й виникла потреба обговорити долю просвітницького центру: хто за збереження цього приміщення, хто проти. Ми не можемо ставити ультиматуми, бо взяли будівлю в оренду на два роки й 11 місяців із правом продовжити користування. Саме тому не робили в ній капітального ремонту, але шукали можливості, щоб наповнити кімнати експонатами. Провели величезну кількість заходів: спортивних, екологічних, просвітницьких. Я нікого не звинувачую, навпаки, хочу, щоб ця ситуація навчила об'єднуватися. Якщо будівлю визнають аварійною і вирішать знести, але будуть гарантії, що на її місці збудують приміщення для просвітницького центру, нехай і менше, я не заперечую. Приміщень, які могли би бути не гірші, ніж це, нам не запропонували. Впевнений, що Михайло Сікорський не хотів би, щоб пам’ятник на його честь встановлювали шляхом руйнування просвітницького центру, який продовжує його справу.

Нагадаємо, що з 11 до 19 грудня у Переяславі, на вулиці Шевченка,6, дорослі та діти можуть відвідати резиденцію Святого Миколая.



Читати "Моя Київщина" у Facebook