#

У Переяславі університет Григорія Сковороди отримав факсимільне видання Пересопницького Євангелія

09.02.2021 12:55
У Переяславі університет Григорія Сковороди отримав факсимільне видання Пересопницького Євангелія
Фото з місця події

В університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулося засідання круглого столу, присвячене 460-річниці створення Пересопницького Євангелія та довгоочікувана церемонія передачі факсимільного видання

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на пресслужбу Київська обласна рада.

Це видання виготовленого завдяки старанням видавництва "АДЕФ-Україна" та його керівників Алли Істоміної та Ігоря Шпака, яке на початку цього року за сприяння переяславських меценатів придбала книгозбірня вишу.

Серед гостей, які завітали до університету в рамках заходу, – самі видавці Алла Істоміна та Ігор Шпак, голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт, дослідник української духовно-культурної спадщини, директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило та міський голова Переяслава, один із співмеценатів придбання Євангелія для університету Вячеслав Саулко.

Протягом майже двогодинної розмови учасники зібрання говорили про історію вікопомного видання від його витоків до сьогодення, його важливість для історії нашої державності та, власне, міста Переяслава.

Також зазначається, що у 2008-му році Київська митрополія Української Православної Церкви спільно з Національною академією наук України та Видавничим домом "АДЕФ-Україна" випустили факсимільний варіант Пересопницького Євангелія. У 2011 був другий передрук. Задля відтворення повнокольорових пергаментних сторінок Євангелія було знайдено папір, який цілком відповідає пергаменту за тактильними властивостями та фактурою. Оригінал Пересопницького Євангелія, створеного в 1556-1561 роках, у 1701 р. гетьман Іван Мазепа подарував Переяславу. Тут в архіві Переяславської семінарії воно зберігалося до 1862 р. Нині – в Національній бібліотеці України ім. Вернадського.

Також нагадаємо, що жителька міста Переялав, колишня депутатка Жанна Федорук виготовила біля свого подвір’я символ 2021 року – бичка.




Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: