#

У Переяславській школі зробили ремонт лише після проведення трьох тендерів

20.01.2020 11:46
У Переяславській школі зробили ремонт лише після проведення трьох тендерів
фото з мережі Інтернет

Ремонтні роботи у Переяславській школі тривали багато місяців, для їх фінансування з міського бюджету було надано 3,2 млн грн та 5 млн грн – з державного; виявилося, що приступити до початку робіт стало можливим лише після проведення третього тендеру

Про це повідомляє "Моя Київщина" з посиланням на Переяслав.City.

Власне, про заміну частини покрівлі, вікон, дверей, утеплення зовнішніх стін та інше повідомлялося на широкий загал. Малопомітною залишилася лише така складова реалізації цього проекту, як проведення тендеру на визначення виконавця робіт. Про це не так давно кореспонденти спілкувалися з начальником міського відділу освіти Петром Ярмоленком.

Він зазначив, що для міста проект був настільки великим, що лише утеплювати потрібно було близько 5 тисяч квадратних метрів зовнішніх стін та 1,5 тисяч квадратних метрів цоколя. Проведення тендеру відповідно до чинного законодавства є стандартною процедурою. У тендерній документації, яку виставили на майданчик для електронних торгів, крім видів, обсягів робіт, що передбачалися, до їх потенційного виконавця ставилися вимоги про наявність матеріальної бази, фахівців, а ще наявність досвіду подібної роботи та відгуки попередніх замовників про неї.

Оскільки реалізацію ремонтів було заплановано на два роки, перші електронні торги було оголошено ще наприкінці червня 2017. Охочих взяти в них участь з’явилося 3-4 будівельні компанії з Києва та Переяслава. Головний сенс електронного аукціону у тому, що його учасники змагаються, поступово зменшуючи початкову вартість проекту. І потенційний переможець в цій ситуації вималювався одразу.

Київська компанія "Проектно-будівельний альянс" запропонувала реалізувати проект на 1,3 млн грн дешевше ніж усі інші.

Понизити ціну настільки жоден з інших учасників не міг. Проте деякі з них після проведення тендеру знайшли у переможця певні, на їхній погляд, недоліки. Оскаржили його результати.

У такому випадку претензія незгодними за певні кошти подається до Антимонопольного комітету. Зазвичай на її розгляд затрачається близько місяця. Щоб не гаяти літнього, сприятливого для будівельних робіт часу, організатори тендеру відмінили його результати та оголосили проведення повторного. Та і на повторний тендер заявки подало стільки ж компаній. І знову перемогли ті ж самі кияни зі своїми попередніми пропозиціями. Та повторилася попередня ситуація з оскарженням. Було відмінено і результати повторного тендеру. Оголосили третій. Цього разу взяти в ньому участь з’явилося аж шість компаній теж з нашого міста та столиці. Перемогу альянсу, пропозиції якого і цього разу ніхто не спромігся "подолати", було оскаржено втретє. Але цього разу скаржники не сплатили належні кошти, тож Антимонопольним комітетом скарга навіть не розглядалася. Таким чином через те, що час на процедури повторних тендерів все ж було згаяно, уклали з переможцем угоду на виконання робіт лише у жовтні того ж року.

Відповідно до неї виконати всі роботи планувалося до кінця серпня 2019-го, але підрядник виконав своє завдання майже на три місяці раніше.

Начальник відділу освіти, який відповідно до своїх посадових обов’язків раніше займався проведенням багатьох тендерів, зазначив також, що їх процедуру не можна назвати досконалою. І така ситуація по всій країні. Можливо, через це з 19 квітня цього року в силу вступають значні зміни в законодавстві про їх проведення. Також, оскільки минулого року у Переяславі при міській раді було створено новий відділ капітального будівництва та ЖКГ, передбачається, що у подальшому всі належні клопоти щодо реалізації ремонтно-будівельних проектів бюджетних установ міськради він перебере на себе.

Нагадаємо, що на Київщині за рік було побудовано три стадіони.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: