#

У Рокитнянському районі археологи розкопали частину оборонної системи часів Київської Русі

29.07.2019 05:51
 У Рокитнянському районі археологи розкопали частину оборонної системи часів Київської Русі
Фото з місця події

Унікальні об'єкти, які вже третій рік поспіль досліджують археологи, знайшли між селами Острів та Пугачівка в Рокитнянському районі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "Hyser".

Так, археологи розкопали місця проживання балтійських племен, які князь Ярослав Мудрий розселяв уздовж річки Рось для оборони київських земель. Поховання, яке археологи досліджують зараз вже шістдесят друге на могильнику XI століття.

Українські та польські дослідники почали роботу три роки тому, і вже тоді їх вразив похоронний інвентар – більш властивий території балтійських країн.

"Про переселення нам кажуть літописні джерела, тепер же маємо археологічні підтвердження, що тут розселяли людей з інших регіонів. І нас цікавить, чи довго балти дотримувалися своїх звичаїв, скільки поколінь це тривало, а може, переймали місцеві традиції?", – говорить співробітник Ряшівського університету з Польщі Міхал Дзик.

Ось тільки здебільшого поховання розграбовані і археологам залишається докопувати те, що залишилося.

"Оскільки глибина поховань невелика, від 25 сантиметрів до максимальної 85, більшість поховань, де багато кольорових металів, вже були пограбовані. Так, ми знаходимо кістки із зеленою окисом, видно, що метал був, але його вже вийняли", – шкодує археолог Андрій Сорокун.

Крім досліджень балтійських пам'ятників, у польських археологів є ще одна мета  – пошуки поселень своїх пращурів, яких Ярослав Мудрий теж розділяв на Пороссі. Ось тільки поки що жодного такого об'єкта вчені не знайшли.

Також нагадаємо, що біолог, який досліджує фауну зони відчуження поділився унікальними знімками, які шокували вчених.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: