#

У Ставищі планують назвати площу на честь відомого політичного діяча

19.08.2019 09:25
У Ставищі планують назвати площу на честь відомого політичного діяча
Білборд Максиму Славинському у Ставищі

Сьогодні, 19 серпня, у Ставищі стартують громадські обговорення щодо присвоєння площі, яка знаходиться в селищі, імені відомого українського громадського діяча Максима Славинського

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сайт Ставищенської селищної ради.

До Ставищенської селищної ради надійшло письмове подання відділу освіти Ставищенської районної державної адміністрації від 08.08.2019 року про визначення об’єктом для присвоєння імені українського громадського діяча М.А. Славинського площі, що розташована між вулицею Парковою, вулицею Підвальною, приміщенням ресторану "ГІЛЕЯ", приміщенням РАЦС Ставищенської районної державної адміністрації. Відповідні рекомендації надані і комісією з благоустрою Ставищенської селищної ради. Рішенням виконкому селищної ради від 16.08.2019 №визначено об’єктом права власності Ставищенської селищної ради для присвоєння імені українського громадського діяча Максима Славинського площу, що розташована між вулицею Парковою, вулицею Підвальною, приміщенням ресторану "ГІЛЕЯ", приміщенням РАЦС Ставищенської районної державної адміністрації.

Площа названа іменем  Максима Славинського увіковічнить пам'ять про нашого земляка – ставищанина, який протягом всього свого життя був активним борцем за національне відродження України. Його ім’я ввійшло в історію України як видатного вченого, громадсько – політичного і державного діяча, публіциста і поета, який вніс вагомий вклад у розбудову Української держави,розвиток освіти та культури українського народу.Громадське обговорення проводиться з метою участі представників громадськості селища щодо підтримки присвоєння імені, врахування їх думки під час прийняття відповідного рішення радою.

Нагадаємо також, що 11 липня відбулася робоча нарада у Ставищі щодо реалізації будівництва футбольного поля.

З 19 серпня по 17 вересня 2019 року до виконавчого апарату Ставищенської селищної ради подаються пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення в письмовій або усній формі про присвоєння площі імені М.А. Славинського, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення – кінець вересня 2019 року на офіційному сайті Ставищенської селищної ради.

Довідково:

Славинський Максим народився 12(24).08. 1868 року у Ставищі (тоді Таращанського повіту Київської губернії) в сім’ї Славинських Антіна і Маври. Батько Антін працював садівником у маєтку графів Браницьких.

Після закінчення парафіяльної школи та 2-ої Київської гімназії ( 1878-1886) продовжив здобувати вищу освіту в Університеті Святого Володимира на юридичному (1887-1891) та історико-філологічному (1891-1895) факультетах. Займався перекладацькою діяльністю, про що схвально відгукувалась Леся Українка, присвячуючи йому свої шедеври любовної лірики. Підписувався псевдонімом "Максим Ставинський" — від "Ставище". Працював також на журналістській ниві. У Катеринославі (нині м.Дніпро) редагував газету "Приднепровский край". 1906 року був головним редактором журналу "Украинскій вестник" друкованого органу української фракції в 1-ій Державній Думі Росії. Максим Славинський,  повернувшись в 1918 році в Україну, брав активну участь у розбудові незалежності України. У період Української Держави – в.о. представника українського уряду в Петрограді (нині м. Санкт – Петербург). У червні 1918 року очолив політичну комісію української делегації на переговорах із  РСФРР, був радником МЗС Української держави. За Директорії Української Народної Республіки – український дипломатичний представник у Новочеркаську (нині місто Ростовської області, РФ ), міністр праці УНР (1920) та голова української дипломатичної місії в Чехословаччині. Перебуваючи в еміграції викладав в українських школах, із 1923 року – професор Української господарської академії в Подебрадах, згодом професор Українського високого педагогічного інституту в Празі.

Наукові праці Максима Славинського присвячені соціології, історії національного питання в Східній Європі.

27 травня 1945 року заарештований органами радянської контррозвідки "Смерш" у Празі. Помер 23 листопада 1945 року у Лук’янівській тюрмі (м.Київ). Місце поховання невідоме. Реабілітований 03 серпня 1993 року. 08 лютого 2018 Верховна Рада України прийняла постанову "Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році", згідно з якою 24 серпня на державному рівні відзначали 150-річчя від дня народження українського громадсько-політичного діяча Максима Славинського.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: